ОТГ Черкащини закликали переглянути орендну ставку на паї

ОТГ Черкащини закликали переглянути орендну ставку на паї

Нині в області середній розмір ставки орендної плати за людські паї становить 9,4% до нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Втім у деяких громадах цього показника не досягли або ж він занизький. Переглянути розміри ставок на місцях закликала керівництво ОТГ директор Департаменту фінансів Наталія Кравченко у ході зустрічі з головами громад-об’єднавців. Про це повідомляє пресслужба ОДА

Зокрема, за її словами, не досягли середньообласного показника за рівнем орендної плати у 27 ОТГ. Низькою залишається ставка орендної плати за паї у Селищенській ОТГ, де розмір орендної плати складає 4,5%, Ротмістрівській ОТГ (5,1%), Карашинській ОТГ (5,7%), Матусівській ОТГ (6,1%), Іркліївській ОТГ (6,7%), а також Соколівській та Тернівській ОТГ (по 6,8%).

Ситуація за місяць на краще не змінилась, – каже директор обласного Департаменту фінансів Наталія Кравченко. – Це, у свою чергу, свідчить про небажання окремих об’єднаних територіальних громад вжити необхідні заходи щодо підвищення фінансової спроможності за рахунок збільшення розміру орендної плати за використання земельних паїв. До цього часу, по області в 26 ОТГсільгосптоваро-виробники орендують земельні паї за ставкою 3-4,5% до грошової оцінки. Це недопустимо низька ставка орендної плати. В області товаровиробники вже заключають договори навіть під 12% і більше. А за останніми аукціонами, проведених Департаментом з передачі земельних ділянок в оренду, ставки вже досягли 180 % річних до грошової оцінки.

Найбільші площі таких земельних паїв у Карашинській ОТГ – 3,9 тис. га. Лише за умови досягнення середньообласної ставки орендної плати бюджет громади додатково отримає близько 1 млн грн ПДФО. Схожа ситуація у Ротмістрівській ОТГ – 3,1 тис. га (+800 тис. грн), Селищенській – 1,6тис.га (+700 тис. грн), Матусівській – 1,8 тис. га (+400 тис. грн), Соколівській – 1,6 тис. га (+400 тис. грн), Бузівкській – 1,1тис. га (+400 тис. грн).

Нагадаємо, нащодавно Департамент фінансів облдержадміністрації представив бюлетень виконання місцевих бюджетів за 7 місяців цього року. Ознайомитися з ним можна тут.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x