Набутівська ОТГ вважає своїм пріоритетом розвиток медицини та освіти, не забуваючи про мистецтво

Набутівська ОТГ вважає своїм пріоритетом розвиток медицини та освіти, не забуваючи про мистецтво

Із Набутівською об’єднаною територіальною громадою, що на Корсунщині, вперше журналісти познайомилися у грудні 2017 року також під час прес-туру, організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Набутівська ОТГ вважає своїм пріоритетом розвиток медицини та освіти, не забуваючи про мистецтво

Ще тоді громада здивувала завзяттям, з яким взялася до оновлення дитячих садочків, шкіл, клубів, ремонту доріг та освітлення вулиць. Протягом нашого першого візиту голова Набутівської ОТГ Олег Малюга відверто ділився планами на майбутнє, і зараз ми змогли особисто переконатися у втіленні мрій та реалізації планів громади.

Варто зазначити, що до складу Набутівської ОТГ входить 13 населених пунктів (7 сільських рад), на території яких знаходяться 5 шкіл, дві амбулаторії та 7 ФАПів, 1 музична школа та 1 дитячий будинок сімейного типу, 7 будинків культури, 2 сільські клуби та 7 бібліотек.
Цьогоріч Набутівська громада своїми першочерговими завданнями визначила розвиток охорони здоров’я та освіти.
Нагадаю, що у січні 2017 року Набутівська ОТГ повністю прийняла бюджет, аби завзято взятися за благоустрій новоствореної громади.

– У 2017 році багато було зроблено з відновлення освітлення і ремонту доріг, а в 2018 році ми ще потужніше взялися до роботи. У 2017 було використано близько 4,5 мільйонів на розвиток інфраструктури, у 2018 році вже було 3 мільйони 50 тисяч, і також ми започаткували 6 власних проектів: зокрема капітальний ремонт доріг, у селі Нетеребка відновлення освітлення, – розповідає голова Набутівської ОТГ Олег Малюга. – Ми втілили всі проекти. Завдяки об’єднанню і спільним зусиллям у селі Деренковець заасфальтували дорогу в районі хутора села Деренковець. Плануємо далі прокладати дорогу, оскільки ходить шкільний автобус для підвозу учнів до центральної школи.

У переліку втілених проектів і ремонт амбулаторії у селі Деренковець вартістю 500 тисяч гривень, який зроблений саме спільними зусиллями влади, громади і підприємців (70 тисяч громадського бюджету). Сьогодні амбулаторія може похизуватися новітнім обладнанням, жіночим оглядовим кабінетом із сучасним кріслом, придбаним за спонсорські кошти, медичною лабораторією. Амбулаторія також має сімейного лікаря та швидку медичну допомогу.

– Наразі первинна ланка охорони здоров’я в селі Деренковець, а саме амбулаторія загальної практики сімейної медицини, повністю укомплектована. Профілактичній медицині належить майбутнє, тобто все треба зробити для того, щоб наші люди були здорові і не хворіли, тому було відкрито денний стаціонар навіть з магнітофоном, на якому ставимо записи спокійної музики, – додає староста села Деренковець Ірина Плохута.

– Чому ми розпочали роботи саме з амбулаторії, тому що основне питання в нашій громаді – підняти охорону здоров’я. Ви знаєте, що в Україні зараз підвищений рівень смертності та низький рівень народжуваності. Питання браку ресурсів буде стояти досить гостро. Навіть не питання ресурсів економічних, а людських ресурсів. Для того, щоб зберегти людей, нам потрібно підняти охорону здоров’я на відповідний рівень, – наголошує голова Набутівської ОТГ Олег Малюга.

Слова голови Набутівської ОТГ не розходяться з ділом, і вже у жовтні цього року планується відкриття довгоочікуваної амбулаторії у селі Набутів.

– У 2017 році, коли дізналися про програму будівництва нових амбулаторій з новим обладнанням і новими автомобілями, відразу взяли інформацію на озброєння. Відтак, амбулаторію в Деренковці відновлювали своїми коштами, а за державні кошти домагалися будівництва амбулаторії у Набутові, – ділиться Олег Петрович. – Попри непросте завдання, протягом 2018 року збирали необхідні документи для будівництва, а у квітні 2019, відразу після демонтажу аварійного приміщення, взялися до роботи. За 4 місяці з котловану виросла будівля, яка вже зовсім скоро відкриє двері для працівників та пацієнтів.

Разом із відкриттям амбулаторії восени у Набутові запрацює і Центр надання адміністративних послуг (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»), де жителі громади зможуть отримувати 86 різноманітних послуг.

Окрім медицини, Набутівська ОТГ з особливою увагою піклується освітньою галуззю, надаючи всебічну підтримку закладам освіти, серед яких і унікальна Інноваційна авторська школа імені Олександра Захаренка відомого педагога, почесного академіка Академії наук України, збудована руками жителів Сахнівки. Сьогодні громада робить все для того, аби 86 дітей, які навчаються у цій школі, розвивалися та отримували рівень знань ані трохи не гірший, ніж у будь-якій міській школі.

– Коли Олександр Антонович Захаренко прийшов працювати до школи, він зауважив, що майбутнє країни – це її діти, отже треба створити таку школу, якої немає ніде, – натхненно розповідає завідувачка музею Марія Проценко. – Це Школа радості, як її називають, і ми сподіватимемося, що наше село і школа будуть існувати вічно.

Набутівська ОТГ вважає своїм пріоритетом розвиток медицини та освіти, не забуваючи про мистецтво

Криниця совісті

Територія школи охоплює близько 5 гектарів землі, а сам шкільний комплекс складається із п’яти методичних центрів: Центр навчальний для старших школярів з бібліотекою та читальним залом; Центр виховної роботи з Музеєм історії села, Музеєм народного вчителя Олександра Захаренка, у вестибюлі корпусу вчителі разом з дітьми створюють історію сучасності, працює обсерваторія та планетарій; Центр для молодших школярів – молодша школа і дитсадок, де облаштовані танцювально-хореографічні зали, кабінети для розвитку дітей; Центр здоров’я та спорту з басейном та спортивним залом і Центр трудового навчання, де дівчатка мають можливість навчатися кулінарії та швейній справі, а хлопчики вдосконалюють слюсарну та токарну майстерність. На території школи встановлені тренажерні обладнання, є дендропарк, кожна рослинка в якому має свою історію, парк атракціонів, створений меморіал «Криниця Совісті» як данина пам’яті про односельців – жертв голодомору 1932–1933 pоків. Крім цього, з 1993 року школа видає свою газету «Дівочі гори», яка крізь роки не втрачає актуальності. В інноваційній школі імені Олександра Захаренка, завдяки перемозі у проекті «Інноваційні школи Черкащини», осучаснили кабінети хімії, біології, математики, фізики. Пізніше для кабінету іноземної мови отримали сучасний мульти-медіа проектор та 15 планшетів для занять. Зважаючи на незадовільний інтернет-зв\’язок у Сахнівці, жителі власними силами вирішили усунути таку проблему.

На стінах холу навчального корпусу для старшокласників звертають на себе увагу 10 правил – «10 не можна», де закарбовано, чого не можна робити в авторській школі. Серед цих правил є й таке: «не можна вступати в суперечки з шанованими і дорослими людьми. Є три речі, які ні за яких умов не можуть бути піддані осміянню: патріотизм, любов до жінки і старість».

Сучасному басейну Сахнівської школи, розмірами 8х12 метрів та глибиною 1,6 – 1,8 метрів, позаздрить не одна міська школа.

– Всі плани, якими ми ділилися з вами у грудні 2017 року, втілилися. Щойно ми закупили шкільні автобуси, наразі їх два у громаді, кожного дня у басейн під’їжджають дітки з різних населених пунктів відповідно до встановленого графіка, – зазначає начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Набутівської сільської ради Юлія Михайлюк. – У Сахнівці уроки плавання входять до шкільної програми з фізкультури. Крім цього, сюди приїжджає вчитель, майстер спорту з Корсунь-Шевченківського, займається з дітками, виховує нових чемпіонів.

– Девізом школи є слова Олександра Антоновича Захаренка: «Якщо хочеш змінити світ на краще, зберегти його чисту красу, незайману святість, починай це робити з себе, і не завтра, а сьогодні, з цієї хвилини», – підсумовує директор авторської школи імені Олександра Захаренка Іван Рибалка.

Ще однією мрією Набутівської громади є відкриття оздоровчого табору «Вогник» для дітей, які могли б оздоровлюватися і влітку, і взимку, відвідувати басейн, займатися творчістю, навчатися.

– Приміщення для табору повністю готове: завершені внутрішні роботи і зовнішнє оздоблення будівлі. Залишилося провести підземні комунікації та зробити благоустрій прилеглої території відповідно до проекту, – говорить Олег Малюга. – Наразі найважливіше питання – злагоджена система пожежогасіння, надійні резервуари. Оскільки це оздоровчий табір, ми відповідально ставимося до дотримання вимог техніки пожежної безпеки, аби не сталося трагедії, як у таборі на Одещині. Поступово ми шукаємо та залучаємо кошти, адже окрім того, щоб побудувати приміщення, ще треба забезпечити заклад і меблями, і необхідними комунікаціями.

Однією з родзинок Набутівської об’єднаної територіальної громади є дитячий духовий оркестр, який бере участь як в місцевих, так і в обласних заходах.

Вже протягом 12 років на базі Сахнівського будинку культури діє вокальний аматорський колектив «Дівочі гори», названий на честь Дівочих гір у селі Сахнівка. Десять учасниць колективу, віком від 40 до 78 років, збираються двічі на тиждень, аби зберегти співочу спадщину своїх матерів та донести її прийдешнім поколінням. Вокалісти «Дівочих гір» намагаються брати участь у всіх обласних конкурсах чи мистецьких подіях, і підтвердженням їхнього таланту є численні грамоти та дипломи, що прикрашають стіни кімнати місцевого будинку культури.

– Пісня – це душа, душа нашого народу. Ми співаємо, як вміємо, співаємо душею. Нас запрошують на різні фестивалі, мистецькі заходи. Кожного місяця обов’язково є концерт, – пишається своїм колективом художній керівник Надія Шпилько. – Ми співаємо і українські народні пісні, і естрадні. Ми взяли в наш репертуар пісні попереднього колективу, в якому співали наші мами. На жаль, так автентично, як вони, ми виконувати не можемо, оскільки ми вже осучаснені, але стараємося зберегти автентику, зберегти спадок. Деяких пісень ви ніде не почуєте, лише в цьому селі. Також ми виконуємо пісні інших колективів. Наприклад, людям у селі дуже подобаються пісні «Лісапетного батальйону», то чому б їх не співати? Але переважно ми співаємо патріотичні пісні, пісні на слова Тараса Шевченка. У нас є свої костюми, але коли співаємо автентичні пісні, ми одягаємо костюми наших мам.

У селі Нетеребка навчально-виховний заклад теж повністю готовий зустрічати учнів, які за тиждень заполонять навчальні класи, коридори та оновлену спортивну залу.

Найбільший у громаді Нетеребківський будинок культури на 600 глядацький місць вразив гостей виїзною виставкою художніх робіт вихованців Драбівської дитячої музичної школи.

– Для виставки ми відібрали кращі роботи. Тут представлена українська тематика, музична тематика, портрети, витинанки, казка і фентезі, – пояснює директорка дитячої музичної школи Ксенія Гладишенко.

Драбівська музична школа веде свою історію з 1978 року і має хореографічне відділення, музичне та образотворче. Наразі у школі навчається 130 учнів, найбільше дітей на художньому відділенні, з ними працює два викладачі. Дитячі роботи посідають призові місця як в обласних, так і в міжнародних конкурсах, зокрема робота учениці Драбівської музичної школи здобула друге місце на конкурсі у Литві. Крім цього, проводилися персональні виставки юних художниць Марини Будник і Юлії Деревінської, які зараз продовжують навчання у вищих навчальних закладах. Школа працює по всіх селах громади, тобто викладачі виїздять на місця і там займаються з дітками, допомагають юним талантам розвиватися та вдосконалювати мистецьку майстерність.

– Наші вихованці і розвиваються, і мають змогу подорожувати, тобто діти із села не є обмеженими, адже наші викладачі дають їм змогу не тільки проявити свій талант, а й подорожувати. Ми не лише патріотизм виховуємо, а стараємося щоб діти всебічно розвивалися. Чимало випускників нашої школи стали знаними митцями, – з гордістю говорить Ксенія Гладишенко.

Відтак, Набутівська ОТГ не збавляє темпів розвитку, крок за кроком втілюючи плани та піклуючись про здоров’я, освіту, культуру та добробут населення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x