Головний симптом анемії – безпричинна та постійна слабкість; характерними є частий головний біль, «мушки» перед очима, запаморочення. При нестачі заліза, що проявляється низьким гемоглобіном, кров вже не може переносити достатню кількість кисню, в результаті чого організм піддається гіпоксії (кисневе голодування). Проте анемія не завжди пов’язана з нестачею заліза – іноді її може спричиняти дефіцит фолієвої кислоти та вітаміну В12, які беруть участь у синтезі гемоглобіну.
Найчастіше анемію спричиняють:
низький вміст заліза в раціоні харчування;
хронічна крововтрата (шлункова кровотеча, виразка стравоходу, грижа тощо);
втрата крові (рани, операції);
порушення всмоктування заліза (операції на органах шлунково-кишкового тракту);
вагітність, годування груддю;
інтенсивне фізичне навантаження;
надмірне вживання аспірину.
При анемії корисним буде вживання пророщених зерен пшениці, адже вони містять велику кількість вітамінів і зміцнюють організм. Також, не забувайте про курагу, ізюм, горіхи, мед, свіжі овочі, відварене м’ясо. Додайте до раціону харчування зелену цибулю, моркву, петрушку, буряк, яблука, гарбуз, солодкий червоний перець – вони багаті на вітамін С і будуть сприяти засвоєнню заліза з м’яса. Щоденно включайте в меню кашу, приготовану на воді з додаванням масла, укропу та іншої зелені (найкраще – гречану та пшоняну).
За інформацією пресслужби УОЗ ОДА