У Черкасах лікарів навчали надавати допомогу паліативним хворим

У Черкасах лікарів навчали надавати допомогу паліативним хворим

Сьогодні в Черкаському обласному онкодиспансері у межах циклу навчальних семінарів «Професійно про паліатив» відбувся тренінг-семінар з питань надання паліативної допомоги. Повідомляють в Черкаському обласному онкодиспансері.

У заході взяли участь понад 90 осіб, представники закладів охорони здоров\’я області, педіатри, сімейні лікарі, медичні сестри, соціальні працівники, психологи. Він відбувається за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Дитячого благодійного фонду «Подаруй дитині світ».

Завідувач обласного центру паліативної допомоги Максим Босенко розвінчав міфи про дитячий паліатив, які, на жаль, існують у нашому суспільстві. Психолог онкодиспансеру Надін Азаматова розкрила аспекти психологічної підтримки пацієнтів, які потребують паліативної допомоги, зокрема дітей. Також були обговорені питання контролю симптомів респіраторних порушень, болю у дітей та невропатичного болю.

– В рамках безперервного розвитку для медичного працівника дуже важливо поповнювати свої знання. Це дозволяє триматися в тонусі. Також це дає нову інформацію, – розповіла керівник обласного центру паліативної допомоги психічно хворим пацієнтам, який розміщується на базі обласної психічної лікарні Жанна Базік. – Сьогодні я почуло про тонкощі ведення паліативних хворих дитячого віку, міжособистісних стосунків «пацієнт – лікар», «пацієнт – родичі», «родичі – лікар».

Враженнями від тренінгу поділилися також лікар-терапевт Другої черкаської міській лікарні Катерина Погоріла та сімейний лікар з Другої поліклініки Тетяна Железнякова.

– Працюю в паліативній допомозі з 2012 року, а цей захід відвідую вдруге, – говорить пані Катерина. – Ми прийшли сюди всім відділенням, намагаємося засвоїти всі знання і сподіваємося на подальшу співпрацю.

– Переконана, що такі лекції дуже потрібні. Вони дуже допомагають нам оновлювати свої знання, – повідомила Катерина Погоріла. – Дуже корисною була інформація про те, які препарати можна давати, які не треба, як вводити, як швидко вгамувати біль. Ми всі знаємо, що потрібно не чекати, доки хворий почне скаржитися на біль, а зробити так, щоб він не скаржився, щоб він жив, як звичайна людина, але вживаючи відповідні препарати. Тут навчають, як це зробити на практиці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x