Воєнна драма «Черкаси» – уособлення України, – у Черкасах пройшла гучна прем’єра

Воєнна драма «Черкаси» – уособлення України, – у Черкасах пройшла гучна прем’єра

Прем’єра фільму «Черкаси. Останній корабель у Криму», натхненної реальними подіями мужньої оборони однойменного тральщика, зібрала аншлаг в черкаському кінотеатрі «Україна» 27 лютого.

Приклад самовідданості екіпажу тральщика «Черкаси», заблокованого російськими окупаційними військами у бухті Донузлав у березні 2014 року під час анексії Криму, який три тижні чинив опір ворогу, і був єдиним з 9 українських кораблів, хто не спустив державний прапор, ліг в основу воєнної драми Тимура Ященка.

На прем’єрний показ до Черкас завітали творці фільму, серед яких черкащани режисер Тимур Ященко і продюсерка стрічки Ірина Клименко, актори Дмитро Сова і Євген Ламах та весь екіпаж тральщика на чолі з капітаном Юрієм Федашем.

Перед початком показу Тимур Ященко подякував команді тральщика Черкаси за те, що надихнули вивести особисту історію, історію патріотизму, історію нескореності українського духу на широкий екран.

Воєнна драма «Черкаси» – уособлення України, – у Черкасах пройшла гучна прем’єра

– Цей фільм не простий, цей фільм відвертий, він не є зручний, але це те, що ми хочемо донести, – зазначила перед показом продюсерка стрічки Ірина Клименко. – У нас не було завдання вам сподобатися, у нас не було завдання показати приклад героїзму, очі, які світяться. Наше завдання – щоб у вас виникли думки, виникли питання, виникло бажання далі продовжувати боротьбу.

Зйомки фільму «Черкаси» тривали 39 знімальних днів в Одесі, на Кінбурнській косі, у районі Очаківського порту, та у селі на Чернігівщині.

Режисер фільму подякував за співпрацю Військово-Морським силам України, адже стрічка створювалася у тісній співпраці та завдяки сприянню Військово-Морських Сил і Генерального Штабу Збройних сил України. Силовими відомствами були надані справжні кораблі флоту та спеціальне військове обладнання, а для фільмування екшн-сцен залучалася бойова армійська авіація, військовослужбовці, зокрема спецпризначенці (морські котики). Деякі сцени знімалися під час навчань ВМС України.

До речі, «Черкаси» – перший в історії національного кінематографу фільм на тему ВМС України.

– Цей фільм я присвячую Україні, котра обрала свій незалежний шлях 6 років тому, – виголосив присвяту Тимур Ященко.

Із згасанням світла у залі кінотеатру сотні людей, затамувавши подих, прикипіли поглядами до екрану, поринаючи в історію звичайних хлопців, які волею долі опинилися на воєнному кораблі ВМС України «Черкаси», дислокованому в порту кримського озера Донузлав навесні 2014 року.

Разом із молодими хлопцями глядач мить за миттю переживає весь шлях від батьківської хати, нелегких буднів морської служби до прийняття відповідального рішення. Творці фільму показали цей шлях без прикрас, таким, яким він є, з певною жорсткістю життя, з нечастими, але такими жаданими людськими втіхами, з величезною силою волі, щирими спробами віднайти себе, самоствердитися, з помилками, притаманними людині, та особистими перемогами.

Воєнна драма «Черкаси» – уособлення України, – у Черкасах пройшла гучна прем’єра

– Через кіномистецтво хотілося донести, що у нас є справжні люди, у нас є справжні воїни, які, можливо, не завжди помітні, можливо біля вас знаходиться герой, який робить вибір і в певній ситуації справляється на всі 100 відсотків,– наголосив виконавець ролі Лева Дмитро Сова. – Цей фільм несе правду, цей фільм несе чесність. Я радий, що в Україні є люди, які нічого не бояться і, перш за все, не бояться дивитися правді в очі, і які у відповідальний момент роблять правильні вчинки.

Аби достеменно вжитися в образ, актори спілкувалися з матросами, які були на тральщику «Черкаси». Кілька хлопців з екіпажу навіть отримали ролі у фільмі. З команди справжніх «Черкас» у фільмі знялися Михайло Воскобойник, Антон Толмачов та Дмитро Зайченко. Дмитро Зайченко завершив службу на «Черкасах» у 2012 році, але є прототипом персонажу «Заєць» у фільмі та грає другопланову роль.

– Потрапивши до хлопців з «Черкас», будучи з ними, ми нібито ставали такими, як вони. Далі було повне включення і відбувалася якась магія,–поділився секретом перевтілення виконавець ролі Михайла актор Євген Ламах.

Воєнним консультантом у стрічці виступив справжній командир «Черкас» – Юрій Федаш, який під час подій 2014-го року, як і належить капітанові, останнім залишив судно. На екрані образ командира «Черкас» втілив актор театру та кіно, учасник Антитерористичної операції, виконавець однієї з ролей у фільмі «Кіборги» Роман Семисал.

– «Черкаси» – фільм, з яким треба переспати. Правда завжди сприймається важче. Сподіваюся, що люди сприйняли цю правду. Вона гірка, але вона має місце в нашому житті,– зауважив капітан тральщика «Черкаси» Юрій Федаш. – У стрічці є вигадані сцени, є сцени, які мали місце на тральщику «Костянтин Ольшанський», є сцени які були на «Черкасах» набагато раніше. Загалом, кіно зняте очима старшого матроса корабля Олександра Гутника, який консультував режисера. Фільм прагне показати, що на флоті була складна ситуація, люди опинилися перед вибором: або хороше життя, або гідне. Чимало людей вибрали гідне життя.

У фільмі творча команда виділила особливу роль кримським татарам, демонструючи їхню людяність, чесність і вірність своєму народові та Україні. Про допомогу кримських татар у протистоянні тральщика «Черкаси» режисер Тимур Ященко чув від матросів ще від початку роботи над сценарієм. Хлопці емоційно розповідали про співпрацю з кримсько-татарським народом, про ризики, на котрі вони свідомо йшли, щоб допомогти у тяжку хвилину останньому українському кораблю у Криму. Пізніше Юрій Федаш неодноразово наголошував на максимальному висвітленні допомоги кримських татар у фільмі, адже для команди це було надзвичайно важливо тієї миті, коли тральщик «Черкаси» був оточений ворогом та залишився на поталу недругам.

– Головний меседж цього фільму – показати, наскільки багато різних людей за національністю та за своїми поглядами живе в Україні і потрібно разом йти до однієї мети. Лише об’єднавшись, ми збережемо Україну. Якщо ми далі будемо йти в різні боки, то нічого хорошого не вийде. У фільмі це чітко прослідковується,– наголосив Юрій Федаш.

Воєнна драма «Черкаси» – уособлення України, – у Черкасах пройшла гучна прем’єра

Прем’єра фільму викликала шквал емоцій, люди, стоячи, упродовж довгої стрічки титрів аплодували творчій групі фільму та прототипам героїв, хлопцям, які у скрутну хвилину зробили вибір на користь честі, не зрадили присягу, не зрадили Україну. Після показу у глядачів виникло чимало питань, але і режисер, і продюсерка, і актори одностайно зазначали, що саме заради цього і створювали фільм.

– Є документальне кіно, а є художнє. Є прекрасний документальний фільм про тральщик «Черкаси». Задача художнього фільму інша – спонукати вас думати, зрозуміти для себе, що таке патріотизм, – зазначила продюсерка стрічки Ірина Клименко.

– Ми намагалися створити таке кіно, щоб глядач сам шукав відповіді на запитання, щоб відбувався діалог, – додав режисер Тимур Ященко.

– Коли я прочитав сценарій, він для мене уособлював цілу Україну, – висловив свою думку Дмитро Сова. – Я розумію, що у кожного виникнуть певні запитання, особливо у хлопців, тому що це така болюча для них тема.

– Наші хлопці повертаються, або не повертаються і часто складається таке враження, що люди живуть зовсім у іншому просторі. Вони не знають, що десь воюють, що щось ще відбувається поза їхнім світом. Ми з вами тут розмовляємо, а вони воюють, вони гинуть, вони повсякчас на варті, – емоційно поділився Євген Ламах про епізод повернення свого героя до рідного села.

– Тральщик Черкаси – це збірний образ Збройних сил України. Це збірний образ України. Це художній твір, це наша відповідальність. Я не вбачаю ніякого героїзму, ні у своїх діях, ні в діях своєї команди – ми просто намагалися виконувати свій обов’язок, вийти максимально людьми зі складної ситуації без підтримки, коли навколо одні вороги, не зрозуміло хто є хто, немає ні інструкцій, не зрозуміло що робити, зв’язку немає і не зганьбити славне місто Черкаси, тому що назва нашого корабля «Черкаси»,– підсумував капітан тральщика «Черкаси» Юрій Федаш.

Воєнна драма «Черкаси» – уособлення України, – у Черкасах пройшла гучна прем’єра

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x