Зміни в березні: нові правила перетину кордону з Росією та зростання пенсій

Зміни в березні: нові правила перетину кордону з Росією та зростання пенсій

1 березня 2020 року в Україні відбудеться щорічна індексація пенсій, тому виплати зростуть, хоча і не у всіх. Укртелеком підніме тарифи на стаціонарний телефон, а в Росію можна буде поїхати лише за закордонним паспортом. Про це повідомляє 24 канал.

Із 1 березня пенсії зростуть: але не усі
1 березня 2020 року почнеться друга щорічна індексація пенсій. У березні 2019-го вперше за п’ять років перерахували пенсії і збільшили їхній розмір. Тоді виплати зросли на 17−18 %.
Цьогорічне оновлення, як попереднє, відбудеться з урахуванням рівня середньої зарплати та інфляції. За даними міністерства соцполітики, з 1 березня в середньому пенсії зростуть на 11 %. Тобто, якщо йдеться про середню пенсію в 3 370 гривень, доплата складе приблизно 306 гривень.
Що таке індексація? Індексація – це встановлений законами механізм підвищення доходів населення. Нею частково або повністю держава намагається відшкодовувати подорожчання товарів і послуг. Для визначення розміру індексованої пенсії використовують показник середньої зарплатні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.
У 2019–2020 роках показник середньої заробітної плати в Україні, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати. Збільшення виплат торкнеться людей, яким пенсії призначені за віком, через інвалідність, втрату годувальника чи за вислугою років. Однак торкнеться індексація не всіх: не збільшать пенсії держслужбовцям, суддям та прокурорам, науковим працівникам, помічникам депутатів. Також не збільшать виплату тим, хто і так отримує максимальну пенсію.
Крім того, збільшення не торкнеться соціальних пенсій: тим, кому не вистачає мінімального стажу, надбавки чекати не варто.

Як отримати перерахунок пенсії
Він відбуватиметься автоматично. Що означає – нікому нікуди не треба звертатися щодо нових пенсійних нарахувань. Також для перерахунку пенсій не потрібно ухвалювати окремих рішень уряду чи парламенту – ця норма вже закріплена в чинному законодавстві.
Громадяни, що отримують пенсію, так само отримають її і з 1 березня – але вже перераховану, більшу за розміром.

Безробітні отримуватимуть більше
Зростуть виплати не лише для пенсіонерів, а і для безробітних. Із 1 березня 2020 року в Україні мінімальний розмір допомоги із безробіття збільшили з 1 630 гривень до 1 800 гривень. Це для людей, виплати яким призначаються з урахуванням заробітної плати та страхового стажу. Для категорій, щодо яких ці показники не враховуються, мінімальна виплата становитиме 650 гривень. Досі було 610 гривень.
До теми! Розмір максимальної допомоги по безробіттю зріс 1 грудня 2019 року. Тепер він становить 8 408 гривень на місяць, раніше – 8 028 гривень.

Що відомо про безробіття в Україні
• Кількість безробітних в Україні за грудень 2019 року різко зросла – на 15 %. Водночас знизилася кількість вакансій від роботодавців.
• У Мінекономіки повідомляли, що лише 12,8 мільйона із 28,5 мільйона українців працездатного віку працюють легально. Решта або перебуває на заробітках, або працює нелегально.

Нові правила перетину кордону з Росією
Із 1 березня 2020 року жителі України зможуть потрапити в Росію лише за закордонним паспортом. Раніше перетинати українсько-російський кордон можна було і з внутрішнім українським паспортом. А от виїхати з РФ можна буде як за внутрішніми паспортами, так і за свідоцтвом про народження (якщо йдеться про дітей).
Таку зміну роблять не заради жорсткішого контролю українців і обмеження їхньої міграції, а задля зручності. Переваг такої зміни декілька: по-перше, зменшиться час перетину кордону. А по-друге, міністр МЗС Вадим Пристайко навів приклад втрати паперового паспорта громадянина України на території Росії. Адже в разі такого інциденту українцеві доведеться пройти «9 кіл пекла». А із закордонним паспортом повернення в Україну пройде безпроблемно.
Окрім того, це нововведення буде засторогою для боржників із аліментів: тепер вони не зможуть втекти до Росії, щоб уникнути відповідальності.

Домашній телефон подорожчає
Стаціонарний телефон тим користувачам, які його ще не відключили, з березня буде обходитися дорожче. І якщо зміна найдешевшого тарифу практично не суттєва – сім гривень, то найдорожчий зросте на цілі 24 гривні.

Що відомо про Укртелеком?
Це найбільший оператор фіксованого зв\’язку в Україні. Наразі значну частину його клієнтів становлять державні органи, навчальні, адміністративні та медичні установи, аварійні служби.

Як зміняться тарифи «Укртелекому»
• Тариф «Домашній Безлімітний» – 123 гривні (було 99 гривень);
• Тариф «Домашній Базовий» – 117 гривень (було 94 гривні);
• Тариф «Простий» – 73,81 гривні (було 67,10 гривні).
Подорожчає і проводове радіо – на 10 гривень. Замість 35 гривень на місяць тепер оплата радіомовлення коштуватиме 45 гривень.

Газ для промисловості подешевшає
Із 1 березня газ для промислових споживачів стане дешевшим. Великі виробники та комунальні підприємства, які гуртово закуповують газ, зможуть зекономити майже 15 %.

Як фактично зміняться ціни:
• мінімальна ціна становитиме 3 тисячі 981 гривня за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і транспортних витрат). Раніше було 4 тисячі 661 гривня;
• водночас максимальні ціни для промислових споживачів становитимуть 4 тисячі 606 гривень за тисячу кубометрів газу. Раніше було – 5 тисяч 208 гривень.
А для індивідуальних споживачів газу значних змін ціни треба чекати влітку 2020 року. Принаймні так пообіцяв міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x