Черкаська делегація взяла участь у обговоренні змін до основного закону держави України

Черкаська делегація взяла участь у обговоренні змін до основного закону держави України

Через консенсус − до змін до Конституції в частині децентралізації.
3 березня у Києві представники Черкаської, Київської, Житомирської, Чернігівської та Рівненської областей обговорили внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Черкаська делегація взяла участь у обговоренні змін до основного закону держави України

Захід проводився за спільною ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад та територій України. Повідомляють у Черкаському РВ АМУ.
Делегацію від Черкащини представляли голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар, його заступник Роман Карманнік, заступник голови Черкаського регіонального відділення АМУ, член правління АМУ Володимир Тірон, виконавчий директор Черкаського РВ АМУ Віталія Повісьмак-Євмина, консультанти проєкту ПУЛЬС Черкаського РВ АМУ Лариса Булка та Олена Кулик, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Учасників заходу привітали голова Київської облдержадміністрації Олексій Чернишов, Дмитро Гурін, народний депутат України, Іван Лукеря, радник Премєр-міністра Украхни з питань децентралізації, Ігор Аврамюк, директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад, Олег Бузун, Українська Асоціаація районних та обласних рад, Рудюк Григорій, заступник голови Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

Черкаська делегація взяла участь у обговоренні змін до основного закону держави України

Позицію АМУ щодо змін до Конституції України в частині децентралізації висловив Олександр Дехтярчук, виконавчий директор Київського РВ АМУ.
Наступним етапом стало обговорення конституційних змін у групах, де представники органів місцевого самоврядування, експерти, активісти Черкащини дискутували на теми:
– система місцевих органів виконавчої влади;
– права та гарантії місцевого самоврядування;
– розділ повноважень між державою та органами місцевого самоврядування (ОМС);
– фінансовий захист ОМС;
– статус мера та депутатів;
– формат партнерства та взаємодії між державою та ОМС;
– скільки рівнів місцевого самоврядування потрібно Україні;
– система адміністративно-територіального устрою;
– забезпечення пропорційності та домірності впливу держави на органи місцевого самоврядування, та ін.

Черкаська делегація взяла участь у обговоренні змін до основного закону держави України

Володимир Тірон, голова Кам\’янської міської ради, член правління АМУ озвучив позицію Асоціації міст України щодо змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади.
Нагадаємо, АМУ напрацювала зміни до Конституції в частині децентралізації, серед них зокрема наступні:
1. Запровадити дворівневе місцеве самоврядування: первинний рівень – муніципалітет (один або декілька населених пунктів з навколишніми територіями); вторинний рівень – область (спільні питання жителів муніципалітетів області).
2. Муніципалітети об’єднуються, роз’єднуються, змінюються, перейменовуються за умови підтримки цих питань відповідними муніципальними радами відповідно до закону. Парламент може визнавати муніципалітети з великою чисельністю населення окремими муніципалітетами-областями (наприклад: муніципалітети з населенням понад 700 тисяч жителів, міста Київ та Севастополь).
3. Необхідно зберегти на рівні муніципалітету модель сильного мера, виборної посадової особи, яка очолює виконавчий орган муніципальної ради та головує на засіданнях відповідної ради.
4. Жителі кожного муніципалітету повинні обирати своїх депутатів до обласної ради, а муніципальних рад можуть їх відкликати. Найважливіші рішення обласної ради потребують проведення консультацій з муніципальними радами. Рішення обласних рад виконують їх виконавчі органи.
5. Державну виконавчу владу в АР Крим, областях та повітах здійснюють виключно територіальні представництва органів державної влади. Порядок та способи координації вказаних територіальних представництв визначаються законом.
6. Компетенція органів місцевого самоврядування й надалі поділяється на власну та делеговану державою. Зупинення та скасування актів органів місцевого самоврядування здійснюється виключно у судовому порядку. Державний нагляд за делегованою державою компетенцією здійснюється територіальними представництвами органів державної влади в порядку та випадках, що визначаються законом.

10 березня у Києві відбудеться підсумкова зустріч-обговорення за участю делегатів від областей, що брали участь в регіональних обговореннях. Делегати від областей донесуть своє бачення щодо змін до Конституції до експертів, юристів-конституціоналістів, народних депутатів представників ЦОВВ, представників міністерств. Також спільно будуть напрацьовані формулювання положень, які потім можуть бути покладені в основу змін до Конституції. Черкащину представлятимуть шість делегатів, серед яких: голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар, голова Кам’янської міської ради Володимир Тірон, голова Білозірської сільської ради Володимир Міцук.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x