Деклараційна кампанія – 2020: податкова декларація про майновий стан і доходи

Деклараційна кампанія – 2020: податкова декларація про майновий стан і доходи

Актуальний коментар Головного управління ДПС у Черкаській області щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Нагадуємо, подати декларацію про доходи за 2019 рік зобов’язані громадяни, які минулого року отримали оподатковувані доходи та з яких не були сплачені ПДФО і військовий збір.

Зокрема особи, що отримали:

іноземні доходи;
інвестиційні прибутки;
плату за оренду власного нерухомого майна, зокрема житла, койко-місця, частини житла – від орендаря – фізичної особи;
плату за оренду власного рухомого майна – від орендаря – фізичної особи;
орендну плату за земельну ділянку, майновий пай, орендованих фізичною особою – не підприємцем;
продали рухоме і нерухоме майно та зобов’язані сплатити податок;
продали власну продукцію тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року 208 650 грн. (мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня 2019 року – 4 173 грн);
продали власну сільськогосподарську продукцію на ділянках, розмір яких понад норм встановлених Земельним кодексом України (п.п. 165.1.24 Податкового кодексу України);
інші доходи, крім зазначених у статті 165 Податкового кодексу України.

Звертаємо увагу, що необхідно подати декларації репетиторам, аніматорам, організаторам свят, особам творчих професій (музикантам, акторам, художникам, танцівникам, журналістам, фотографам, перекладачам тощо), особам, які надають побутові послуги та іншим, які не зареєстровані підприємцями і при отриманні доходів за минулий рік не сплатили податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Декларацію необхідно подавати до контролюючого органу за своєю податковою адресою. Якщо платник проживає не за місцем реєстрації (прописки), декларацію слід подати до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Якщо декларант знятий з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрований за іншою, декларацію слід подавати до податкового органу за попередньою податковою адресою.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:

Отримати електронний цифровий підпис, який видається Акредитованим центром сертифікації ключів (АЦСК) Інформаційно-довідкового департаменту ДПС та іншими АЦСК, з переліком яких можна ознайомитися у відкритій частині «Електронного кабінету»;
Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа;
Отримати відомості про отримані доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
Після отримання відповіді від ДПС у розділі «вхідні/вихідні документи», перейти до заповнення на основі даних ДПС у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x