ТОП-книжок сучасних українських письменників, які варто прочитати під час карантину

ТОП-книжок сучасних українських письменників, які варто прочитати під час карантину

Стомилися від негативних новин, паніки й переживань через поширення коронавірусу. Час під час карантину можна провести з користю, прочитавши декілька книжок сучасних українських авторів. Презентуємо вам ТОП-10 книжок на будь-який смак від Оксани Вертипорох, кандидатки філологічних наук, доцентки та викладачки Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького.

1. Ірена Карпа \”Добрі новини з Аральського моря\”
В основі сюжету пригоди чотирьох героїнь, українок за походженням, які намагаються знайти себе в еміграції. Їхня локація – Париж. Вони – органічні і справжні, а не списані з блогів психоаналітиків. Є також і детективна лінія, і мандрівний топос (\”класна екскурсія Парижем\”).

2. Макс Кідрук \”Доки світло не згасне назавжди\”
Науково-фантастичний роман, соціальна драма з елементами містики з безкоштовним мобільним додатком! За умови активації якого ми в смартфоні бачимо відео, фото реальних місць, де відбуваються дії роману, читаємо додаткові сюжетні розгалудження. Кідрук тут, як завжди, неперевершений: містика, нейрофізіологія, вправно виписані образи, конфлікт \”батьки-діти\”, психоаналітика.

3. Василь Шкляр \”Характерник\”
Яскрава історична розповідь про козаків-характерників, про відчайдушного і безстрашного Івана Сірка.

4. Дара Корній \”Місяцівна\”
Фентезі+горор! Цікаві історії родин, психологія неординарної жінки/дівчини, містика гір і сила природи.

5. Артем Чех \”Район \”Д\”
Про рідні Черкаси завжди цікаво щось почитати. Артем Чех (як написано в одній із рецензій) \”припечатав\” Черкаси автобіографією. Це урбаністичний роман про наше провінційне містечко другої половини ХХ століття.

6. Марина Гримич \”Клавка\”
Дія – Спілка письменників України, час – 1947 рік (розгром української літератури, цькування відомих письменників), героїня – секретарка (інтелектуалка і розумниця), сюжет – захопливий, драматичний, зі справжнім любовним трикутником.

7. Марія Матіос \”Букова земля\”
Пронизливо-психологічна сага про 225 років (вистачить на весь період самоізоляції) п\’яти поколінь родин від буковинського хутора до Станиці Луганської 2014 року. Цікавезний роман-панорама на 928 сторінок.

8. Тамара Горіха Зерня \”Доця\”

Попри сезонну й \”вірусну\” депресію, пам\’ятаймо – війна не закінчується…
Роман про жінку, війну і любов…
Жінку, яка була ТАМ, і яка пережила зсередини ВСЕ…

9. Сергій Жадан \”Інтернат\”

Чоловіча версія мілітарного роману. Молодий вчитель української мови та літератури, зовсім-не- герой, війна, внутрішні трансформації.

10. Суперова пісня Тіни Кароль і Юлії Саніної \”Вільна\” (саундтрек до фільму \”Віддана\”) і неймовірний роман Софії Андрухович \”Фелікс Австрія\” (можна читати і слухати паралельно). Книга про психоаналітику жіночої душі (наші навіяні едиповим комплексом фантазії, потреба у відданості комусь, прагнення духовного і тілесного контакту) + ретельно описаний світ українського містечка на околицях Австро-угорської імперії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x