«Друге дихання»: наскільки важливі апарати штучної вентиляції легень

«Друге дихання»: наскільки важливі апарати штучної вентиляції легень

113 випадків інфікування коронавірусною інфекцією зафіксували медики в країні станом на 25 березня. За добу було зафіксовано 29 нових випадків. Виявлено перші випадки інфікування у Волинській, Одеській, Луганській та Запорізькій областях, інформують у МОЗ України.

За даними МОЗ у світі хворих на COVID-19 нині нараховують понад 38 тисяч людей. Як зазначає очільниця Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації Лариса Кошова на офіційній сторінці в «Фейсбук», більшість людей, що хворіють на коронавірус, переносять інфекцію, як звичайний ГРВІ. Зверніть увагу, що 80% людей, які захворіли на COVID-19 мають легкий чи безсимптомний перебіг, 15% випадків є тяжкими і вимагають кисневої терапії, а лише 5% громадян потребують штучної вентиляції легень (ШВЛ).

ШВЛ використовують як під час операцій, коли пацієнт упродовж кількох годин перебуває під наркозом, так і для довгострокової підтримки дихання. Іноді системи штучної вентиляції не допомагають, оскільки концентрація кисню в крові хворого лишається невисокою і його доводиться переводити на так звану екстракорпоральну мембранну оксигенацію (ЕКМО). Під час цієї процедури кров пацієнта пропускають через спеціальний пристрій, який насичує її киснем і повертає назад.

Проте обладнання для ЕКМО застосовується рідко. Ця процедура коштує дорожче і потребує залучення спеціальних фахівців. Системи ШВЛ вважають більш універсальним методом.

Чи вдасться задовольнити запит?

За інформацією «ВВС» апаратів ШВЛ в Україні небагато. Частина обладнання технологічно застаріла і потребує оновлення. В українських відділеннях інтенсивної терапії зараз налічується близько 3 500 систем, і якщо коронавірус і далі поширюватиметься, в якийсь момент такої кількості апаратів може просто не вистачити. Про це зазначив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Управління охорони здоров’я в Черкаської ОДА повідомляє, що на Черкащині наявно 219 апаратів штучної вентиляції легень. Зокрема, у районних лікарнях налічують:

у Городищенському районному територіальному медичному об’єднанні – вісім;
Драбівській центральній районній лікарні – два;
Жашківській центральній районній лікарні – чотири;
Звенигородській центральній районній лікарні – два;
Золотоніській районній багатопрофільній лікарні – шість;
Кам’янській центральній районній лікарні – три;
Канівській центральній районній лікарні – вісім;
Катеринопільській центральній районній лікарні – чотири;
Корсунь-Шевченківській центральній районній лікарні – чотири,
Лисянській центральній районній лікарні – три;
Маньківській центральній районній лікарні – чотири;
Монастирищенській центральній районній лікарні – три;
Тальнівській центральній районній лікарні – чотири;
Христинівській центральній районній лікарні – чотири;
Чигиринській багатопрофільній лікарні – шість;
Чорнобаївській багатопрофільній лікарні – п’ять;
Уманській центральній районній лікарні – десять;
Шполянській багатопрофільній лікарні імені М.С. і О.С. Коломійченків – сім.

У міських лікарнях кількість наявних апаратів ШВЛ відрізняється, а саме: у Ватутінській міській лікарні – один апарат, у Смілянській міській лікарні – три, у Смілянській багатопрофільній лікарня ім. Софії Бобринської п’ять апаратів, а в Уманській міській лікарні – вісім.

У Черкаській обласній лікарні налічують 34 апарати ШВЛ, у Черкаській міській інфекційній лікарні – два, а в Третій черкаській міській лікарні швидкої медичної допомоги – 23 апарати. Решта в інших черкаських медичних закладах.

Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я і медичних послуг Черкаської міської ради Олег Стадник на офіційній сторінці «Фейсбук», проблема полягає не лише в нестачі ШВЛ. Він пише про те, що насамперед мінімізація соціальних контактів може зменшити кількість хворих.

– Коли будемо мати різкий піковий скачок, не витримає система охорони здоров’я, будуть лежати не тільки в боксах, а і в коридорах. Буде система сортування, це не всім сподобається, але так може бути, бо не тільки ШВЛ не буде хватати, але і лікарів. Мінімізація контактів зробить криву захворюванності більш пологою, розтягне в часі, дасть можливість мати шанс на життя більшій кількості людей, – зауважує Стадник.

Що робить влада для запобігання поширення коронавірусу?

Задля запобігання поширення Covid-19, черкаські депутати спрямували близько 4 мільйонів 700 тисяч гривень для оснащення інфекційної лікарні та ще 3 мільйонів гривень для доплат фахівцям, які працюватимуть із інфекційними хворими. Таке рішення ухвалили під час позачергової сесії міської ради, яка відбулась 16 березня. Про це повідомляють у пресслужбі Черкаської міської ради.

Як зазначив Олег Стадник, кошти з резервного фонду перерозподілили для закупівлі в інфекційну лікарню апаратів штучного дихання, цифрового пересувного рентгенапарату, безконтактних термометрів, моніторів цілодобового нагляду та іншого необхідного обладнання.

За інформацією Управління охорони здоров’я в Черкаській ОДА з резервного фонду обласного бюджету виділили 5 мільйонів гривень на запобігання поширення COVID-19. Ці кошти спрямували на придбання засобів індивідуального захисту, лікарських та дезінфікувальних засобів, а також на медичне обладнання. Про це повідомляє Управління охорони здоров’я в Черкаській ОДА у відповіді на інформаційний запит журналістів «Нова Доба».

З обласного бюджету також спрямували 400 тисяч гривень в Управління комунікацій Черкаської ОДА на інформування населення щодо способів запобігання поширення коронавірусної інфекції.

Прем\’єр-міністр Денис Шмигаль
днями заявив, що в регіони направили 1,5 тисячі апаратів, а Президент України Володимир Зеленський зазначив про доставку систем штучної вентиляції із Китаю.

Вчора голова Черкаської ОДА Роман Боднар розповів про те, що до Черкаської області надійшов перший вантаж масок, захисних костюмів. Їх розприділяють серед медиків регіону. Також маємо більше 5 тисяч експрес-тестів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x