На Черкащині похолодає. Що робити аграріям

На Черкащині похолодає. Що робити аграріям

За консультацією синоптиків, в період 28 березня – 2 квітня погода відзначиться значними температурними контрастами та відсутністю опадів. До 30 березня середній температурний фон підвищиться до 8-9°, вдень очікується 11-16º тепла, вночі 0-5° тепла. 31 березня – 2 квітня, у зв’язку з вторгненням арктичного повітря, знову відчутно похолодає: вночі до 0-6° морозу, вдень 2-7° тепла. Чергове зниження температури може привести до загибелі квітів абрикосу та персику, цвітіння яких розпочалося і триватиме. Повідомляє начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Погода березня була малосприятливою, проте некритичною для озимих культур, багаторічних трав, дерев та чагарників. Окрема тема – абрикоси, цвітіння яких в затишних місцях розпочалося в небувало ранні строки і витримують лише до мінус 3°. Умови для їх запилення були також малосприятливі.

Озимі культури вітчизняних сортів, які продовжують кущитися, вважаються стійкими до заморозків і витримують зниження температури до мінус 8-9°. Проте, за таких температур можливе пошкодження листової поверхні, особливо у більш вразливих та ще й європейських сортів ячменю та ріпаку.
Сходів ранніх ярих та зернобобових культур ще не відмічається, а теплолюбні ще не сіяли, тож і шкода для них відсутня.

Проте, такі значні перепади температури, нічне підмерзання ґрунту, низька вологість повітря та посилені вітри сприяють інтенсивному випаровуванню вологи з верхніх шарів ґрунту. Тож в разі збереження дефіциту опадів надалі, може створитись проблема з появою сходів ранньої ярини та подальшим ростом і розвитком сільгоспкультур. Адже запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту зберігаються на рівні найнижчих значень для ранньовесняного періоду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x