Корсунські лісівники висівають жолуді, які зберігали у ставку

Корсунські лісівники висівають жолуді, які зберігали у ставку

Нестандартні, проте дуже ефективні методи зберігання жолудя впровадили у Корсунь-Шевченківському лісгоспі. Тож наразі мають відмінний посівний матеріал для створення лісових культур дуба. Про це повідомляють в Черкаському обласному управлінні лісового господарства.

Почалася ця історія ще 2018 року. Тоді спеціаліст Корсунь-Шевченківського лісгоспу Петро Гоголюк вирішив проекспериментувати і разом з працівниками Квітчанського лісництва заклав на зберігання 300 кілограмів жолудя у проточній воді одного з каскаду ставків, що знаходяться неподалік лісництва. Жолудь добре зберігся, був висіяний у лісі та мав практично стовідсоткову схожість.

– Восени минулого року ми збільшили площу металевої конструкції, зробили жолоб для спускання та піднімання мішків. Занурили у воду три тонни жолудя дуба звичайного та червоного. Лісове насіння знаходилося там аж дотепер. І зараз маємо відмінний посівний матеріал, який ідеально зберігся. А от від колег своїх знаю, що цього року є проблема з жолудем, який зберігали у траншеях, бо багато його зіпсувалося. Метод зберігання у воді не новий, скоріше «забутий старий», проте в умовах зміни клімату доводиться експериментувати та змінювати підходи до лісовирощування. А ліс починається з насіння, тож цей напрямок надважливий», – зазначає Петро Гоголюк.

Жолуді, які дістають зі ставка, лісівники обробляють препаратом від грибка «Фундазол», замочуючи у розчині на 15-20 хвилин. А опісля цього доставляють у ліс. Висівають жолудь механізовано, що значно економить кошти підприємства на оплату праці, у рази пришвидшує виконання робіт та дозволяє відійти від людського фактору.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x