Квітень на Черкащині буде теплим

Квітень на Черкащині буде теплим

За прогнозом, у найближчі 5 днів істотних змін у синоптичній ситуації не очікується. Домінантом у погоді залишається антициклон. А це значить: сонячно, сухо та з весняним поривчастим вітром. Температура вночі 0-2º морозу, вдень 11-13º тепла. З кожним днем сонячна енергія все активніше прогріватиме повітря. Повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Березень 2020 року, характеризувався сонячною, аномально теплою із значним дефіцитом опадів погодою. Це найтепліший березень за 72 роки спостережень і увійшов у шестірку найсухіших за останні 20 років. Проте рекордно сухим – 6 мм залишився 2011 рік.

Наразі у дії центральний місяць весни. У квітні повноправним володарем природи стає сонце. Земля відігрівається, і, як кажуть у народі, вона пріє. Але квітневе тепло ненадійне, і часто на зміну сонячним дням раптово приходить циклон з холодним вітром та снігом. Абсолютний мінумум температури повітря у квітні – 16º морозу відмічався у 1931 р., абсолютний максимум +31° у 2012 р.

Про агро-ситуацію в області. Запаси продуктивної вологи під озимою пшеницею та ранніми ярими зерновими в орному шарі ґрунту 25-40 мм, тобто достатні та оптимальні, а в метровому шарі ґрунту – 100-146 мм, що скрізь менше середніх багаторічних значень. У нашому регіоні триває посівна кампанія. Проте, нічні морози та ранкове промерзання ґрунту та вітряна погода стримує темпи польових робіт.

З 1 квітня на Черкащині розпочався пожежонебезпечний період. Відсутність ефективних опадів, тепла вітряна погода та низька відносна вологість повітря (менше 30% у денні години) сприяють висушуванню верхнього шару ґрунту та зростанню показника пожежної небезпеки в екосистемах області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x