Правила поховання померлих від COVID-19

Правила поховання померлих від COVID-19

У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 МОЗ рекомендує тимчасово дотримуватись таких рекомендацій при проведенні ритуальних обрядів. Інформують на офіційному сайті Міністерства.

* до обрядів перед похованням, у разі крайньої необхідності, може допускатись не більше ніж 10 осіб за умови одночасного перебування у приміщенні не більше 1 особи на 10 квадратних метрів;
* під час обряду між присутніми має бути безпечна дистанція у 1,5 метра;
* поцілунки тіла померлої особи забороняються, оскільки існує пряма можливість інфікування.
* поховання або кремація тіла мають здійснюватися у щільно закритій труні;
* органи місцевого самоврядування здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання.
* медичні працівники мають провести інструктаж особам, які беруть участь в ритуальних діях, що передбачають контакт із тілом.
* тіла померлих мають бути оброблені дезінфекційним розчином та поміщені у непроникний герметичний пакет-мішок.

Спеціальні правила розробили також і для медичних працівників, які безпосередньо контактують з тілами. Зокрема діють наступні правила:
* Обов\’язкове використання засобів індивідуального захисту: рукавичок, водостійкого ізоляційного халата із довгими рукавами.
* Під час розтину тіла обов\’язкове використання водостійкого ізоляційного халата із довгими рукавами або комбінезону, окуляр або захисного щитка, респіратору з класом захисту не нижче FFP2, медичної одноразової шапочки.
* Під час транспортування тіла до моргу обов\’язкове використання засобів індивідуального захисту, які унеможливлюють можливість інфікування через контакт з фізіологічними рідинами. Контакти з тілом мають бути мінімізовані.
* При транспортуванні до крематорію або місця поховання рекомендується застосовувати непроникні герметичні пакети-мішки для тіла.
* Для приміщення де перебувала померла особа рекомендується звичайне прибирання приміщень з подальшим проведенням заключної дезінфекції.

Детально про рекомендації для медичних працівників та учасників ритуальних обрядів читайте у Постанові.

Як пише «Суспільне. Черкаси», у Черкасах виділили сектор на кладовищі №8 для поховань померлих від коронавірусної інфекції. Про це Українському радіо Рось розповів директор КП «Комбінат комунальних підприємств» Анатолій Бейн.

За словами фахівця Центру громадського здоров’я Сергія Сокура, на сьогодні не підтверджено жодного випадку передачі коронавірусу від неживої людини. Проте, інфекція може залишатись на тілі та одязі померлого, тому необхідно дотримуватись правил безпеки. ВООЗ розробила рекомендації щодо поховання померлих від COVID-19, а головний санітарний лікар України Віктор Ляшко видав розпорядження з відповідними вимогами.

Зі слів директора КП «Комбінат комунальних підприємств» Анатолія Бейна, дезінфекцію тіла померлого, поміщення у герметичний пакет-мішок та у щільно закриту труну здійснюють співробітники моргу. Після чого працівники комунального підприємства, одягнені у спеціальні захисні костюми, перевезуть труну з тілом померлого на кладовище. Після кожного поховання транспортний засіб оброблятимуть хлоровмісним розчином. Нині комунальне підприємство має всі необхідні засоби захисту та дезінфекції. Для поховання людей померлих від коронавірусної інфекції у Черкасах виділили сектор на 8-му кладовищі. Сама процедура поховання не змінилась.

За словами заступниці міського голови Черкас Людмили Бордунос, мішки для поховань хворих на COVID-19 закуповують за бюджетні кошти. Також розглядається скерування коштів на закупівлю домовин для соціально незахищених верств населення. Послуги з поховань для них КП «Комбінат комунальних підприємств» надає безкоштовно. За словами посадовиці, місто контролюватиме дотримання правил поховання осіб померлих від коронавірусної інфекції. Рішення про те, що людина померла від COVID-19 або мала підозру на коронавірусну інфекцію ухвалюють лікарі і повідомляють у відповідні служби з поховань.

– Церемонію прощання, – за словами Владики Черкаського та Чигиринського Іоана, – священники проводитимуть не залежно від того, від чого померла людина. Обов\’язок кожного священника – відправити в останній шлях душу померлого. Однак, присутнім на прощанні необхідно дотримуватися правил карантину.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x