Великдень вдома: святкові родинні ігри

Великдень вдома: святкові родинні ігри

Нинішнє великоднє свято стане особливим ще й тому, що всі родини проведуть його вдома. Щоб воно не перетворилося на черговий день перед телевізором, пропонуємо давні українські великодні розваги, в яких можна взяти участь усією родиною.

Гра навбитки
Гра \”навбитки\” полягає в тому, що один тримає в руці крашанку, носком догори, а другий б\’є носком свого яйця. Потім б\’є другий по кушці, тобто по протилежному кінці. Чия крашанка розіб\’ється з обох кінців, той програв: він віддає свою крашанку тому, хто виграв.
Гра – своєрідне мистецтво. Треба вміти взяти яйце так, щоб удар прийшовся якраз по центру, де шкаралущу найважче розбити, добре стиснути його в руці, але щоб не роздавити, бити з рівною силою з того й другого боку — хто б\’є по нерухомій крашанці, має більше шансів виграти. Багато важить уміння вибрати для гри яйце з міцною шкаралущею. Раніше, бувало, йшли на хитрощі: робили з обох кінців яйця — гострого і тупого — непомітні проколи голкою, видували білок і жовток, а потім заливали всередину розтоплений віск. Таке яйце звалося вощанкою, його звичайне яйце розбити не могло. Тому грати вощанкою вважали недозволеним прийомом.

Кітьки
У \”котка\” грають так: з похилого місця, з перепоною внизу, котять яйця, одне за одним, намагаючись котити так, щоб попасти своєю крашанкою в крашанку партнера. Правило: хто частіше попадає, той більше виграє.
Інший варіант – чиє яйце покотиться далі, той і виграв.

Захована крашанка
Кладуть кілька шапок, під одну з них – крашанку; хто відгадає, під котрою з шапок є крашанка, той виграв, а не відгадає – програв.

Крашанка на землі
Кладуть яйце на землю. В десяти кроках від нього стоїть один з гравців, що хоче виграти яйце; йому зав\’язують очі хусткою. З зав\’язаними очима він відміряє десять кроків, розв\’язує очі і має дістати до яйця, не сходячи з місця. Якщо дістане – виграв, не дістане – програв.

Куди показує крашанка
Розкручують крашанку і накривають шапкою. Хто вгадав, куди яйце показує носиком, той виграв.

Чиє яйце довше крутиться
Гравці розкручують свої крашанки. Той, у кого вона крутиться найдовше – переможець.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x