Як змінився ринок праці на Черкащині під час карантину

Як змінився ринок праці на Черкащині під час карантину

Незважаючи на введення карантину та встановлення обмежувальних заходів, служба зайнятості як система державних установ продовжує працювати в дистанційному режимі та організовує свою роботу з урахуванням прийнятих рішень Урядом щодо запобігання поширенню епідемії. Про щоденну роботу служби зайнятості, постановку на облік громадян в період карантину та попит на фахівців в регіоні прокоментував директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Як в умовах карантину працює служба зайнятості?

У кожному центрі зайнятості розміщується оголошення про тимчасовий порядок роботи установи, адреси електронної пошти центру зайнятості та обласного центру зайнятості, номер телефону чергового фахівця, номер телефону гарячої лінії обласного центру зайнятості.

Прийом документів від клієнтів, у тому числі для фіксації наміру клієнта бути зареєстрованим як безробітним, здійснюється засобами електронного зв’язку або через скриньки для прийому кореспонденції, що розміщені у кожному центрі зайнятості. Потрібно заповнити лише дві заяви – про надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю. Бланки заяв можна отримати на офіційних сайтах Державної служби зайнятості або Черкаського обласного центру зайнятості. Заяви можна подати в два способи: на електронну пошту центру зайнятості, де зручно обслуговуватися, або через скриньку для кореспонденції безпосередньо в центрі зайнятості. Опрацювання документів проходить щоденно, за результатами чого з громадянином зв’язується фахівець центру зайнятості, який спеціалізується на питанні, що цікавить. На виконання рішення Уряду кількість клієнтів, які можуть одночасно перебувати у приміщенні центру зайнятості, становить не більше 10 осіб. Упродовж 10 днів після завершення карантину до центру зайнятості необхідно буде подати оригінали документів.

Чи збільшилася кількість безробітних черкащан під час карантину і на скільки?

Відповідно до статистичних даних з часу впровадження карантину в області – з 13 березня до 17 квітня до обласної служби зайнятості звернулось 4 230 безробітних, що у півтора рази більше ніж за аналогічний період минулого року. Усього в цей період послугами обласної служби зайнятості користувалось понад 23 800 осіб. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то це на 1 250 осіб більше (реєстрація безробітних з 13 березня по 17 квітня 2019 року становила 2 900 осіб, всього перебувало на обліку в службі зайнятості у цей період минулого року 22 560 безробітних).

З тих, хто отримав статус безробітного, за цей час 87,6 % призначено виплату допомоги по безробіттю. На сьогодні допомогу по безробіттю отримують майже 17,5 тис. осіб, що становить 86 % від загальної чисельності безробітних, які перебувають на обліку (станом на 18 квітня їх чисельність становила 20 423 особи).

Незважаючи на введення карантинних заходів, працевлаштування безробітних відбувається. Так, за термін дії карантину за направленням служби зайнятості роботу отримали 2 470 безробітних, що на третину менше ніж за відповідний період минулого року (тоді було працевлаштовано 4,1 тис. безробітних).

Слід відзначити, що відбулися і певні міни у структурі безробітних. Так, серед тих хто звернувся в період карантинних обмежень, 54 % становили безробітні, які раніше працювали за робітничими професіям, 36 % безробітних раніше займали посади службовців, у березні-квітні минулого року таких безробітних було відповідно 50 % та 24,5 %. Також, зараз більше з тих безробітних, які звернулися до служби зайнятості, є люди, які проживають у містах. Так, якщо минулого року 44 % становили мешканці сільської місцевості, то зараз таких осіб третина, що насамперед, пов’язано з транспортною доступністю для жителів сільської місцевості.

Кількість роботодавців, які співпрацювали зі службою занятості з часу введення карантину скоротилася більше ніж на чверть, в порівнянні з таким же періодом минулого року (співпрацювали в цей час зі службою зайнятості 1 395 роботодавців, минулого року 1 930 роботодавців). Відповідно і зменшилася кількість надходжень вакансій. З 13 березня до обласної служби зайнятості надано 3 349 вакансій. У такий же період минулого року майже 7,3 тис. вакансій. Загалом протягом дії карантину актуальними були майже 4,4 тис. вакансій, у такий же період минулого року – понад 8,4 тис. вакансій.

Щодо розміру заробітної плати у вакансіях, то слід відмітити, що збільшилася частка вакансій із заробітною платою від мінімального до середнього розміру заробітної плати. Так, якщо минулого року таких вакансій було 70,4 %, то зараз майже три чверті. Натомість зменшилася частка вакансій з мінімальними розміром заробітної плати. У цей період таких вакансій було 19,2 %, минулого року – 22 %. Не змінилася частка вакансій із розміром заробітної плати вище середнього по регіону (7 %).

Слід зазначити, що у вакансія поданих у березні-квітні цього року середній розмір заробітної плати становить 5 942 грн., минулого року – 5 217 грн.

Водночас, варто наголосити, що з початку дії карантину щоденна кількість актуальних вакансій зменшилася більше ніж на третину. Так, для порівняння, на 13 березня актуальними були 1 049 вакансій, то на 22 квітня – 685 вакансій.

Чи зріс рівень заробітної плати в період карантину по вакансіях від роботодавців?

Станом на 01.02.2020 середній розмір заробітної плати у поданих вакансіях становив 6 420 грн., на 01.03.2020 – 6 456 грн., на 01.04.2020 – 6 333 грн.

Які фахівці стали затребуваними на ринку праці Черкащини?

Станом на 22 квітня 2020 року в Черкаській обласній службі зайнятості залишаються актуальними 685 вакансій, що майже на 40 % менше ніж на цю дату торік.

Наразі спостерігається попит роботодавців на працівників:

у сфері сільського та лісового господарства. Це пов’язано з початком весняних сільськогосподарських робіт. Незважаючи на карантин роботодавці пропонують роботу трактористам (35 вакансій), робітникам з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва (9);
у сфері торгівлі та надання послуг, які наразі не є забороненими – продавець продовольчих товарів (10), кухар (17), прибиральник (2), робітник з благоустрою (3), швачки (20);
у сфері логістики – водій (30), вантажник (4), підсобний робітник (35), укладальник-пакувальник (5);
у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – сестра медична (28);
у сфері забезпечення правопорядку – охоронник (4), сторож (2).

Є також вакансії для професіоналів та фахівців з досвідом роботи – бухгалтерів (12), фахівців (4), лікарів (29), а також для кваліфікованих робітників – електрогазозварників (6), електромонтерів (20), електриків (5) та інженерів (32)».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x