Підбірка фільмів про Чорнобильську катастрофу

Підбірка фільмів про Чорнобильську катастрофу

П’ятисерійний британо-американський мінісеріал «Чорнобиль», створений і написаний Крейгом Мезіном та зрежисований Юганом Ренком, що вийшов минулого року, не залишив байдужим нікого. В історичній драмі події сюжету розгортаються після вибуху реактора на Чорнобильській атомній електростанції, однієї із найбільших техногенних катастроф в історії. Разом з тим, не варто забувати, що існують також дуже багато художніх фільмів, які з не меншою достовірністю і силою впливу на глядача розкривають трагізм тієї події. «Нова Доба» пропонує переглянути декілька найкращих з них.

«Розпад» (1990)
Художній фільм про аварію на Чорнобильській АЕС та її наслідки, знятий режисером Михайлом Беліковим. Назва відображає не тільки атомну катастрофу, а й основну тему фільму: розпад людських відносин. Журналіст Олександр Журавльов повертається додому. Попереду у нього з’ясування відносин з дружиною, яка зрадила і зустріч з друзями дитинства, які тепер працюють в Прип’яті. Зустріч, однак, не відбудеться. Події фільму відбуваються на фоні відреконструйованих режисером подій часів аварії на ЧАЕС: евакуація населення, першотравнева демонстрація.

«Аврора» (2006)
Аврора — вихованка дитбудинку на околиці Прип’яті. ЇЇ мрія – стати відомою балериною. Під час катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції дівчинка отримує величезну дозу опромінення. Єдиним шансом на виживання стає дорога операція в США. Дівчинку відправляють до Америки, де в лікарні вона зустрічає свого кумира, зірку радянського, а потім американського балету, Ніка Астахова, що переживає глибоку творчу кризу. Зустріч з вмираючою дитиною, що марить про балетну сцену, допомагає артисту змінити своє життя.

«У суботу» (2011)
Фільм про перший день після аварії на Чорнобильській АЕС. Пізно ввечері комсомольський працівник Валерій Кабиш помічає здалеку пожежу на АЕС. Щоб з’ясувати, в чому справа, він прибігає до начальства і виявляється свідком розмови про те, що на станції сталася аварія, проте щоб уникнути паніки жителям міста про небезпеку радіоактивного зараження поки повідомлятися не буде. Він тікає в місто і вранці забирає з гуртожитку Віру – дівчину, яка йому колись подобалася. Кабиш вмовляє її бігти на вокзал і виїхати на першому ж поїзді. Герої спізнюються на потяг, тому Віра вирішує співати у ресторані на весіллі, щоб заробити грошей.

«Земля забуття» (2011)
Фільм режисури Мішель Боганім розповідає історію кількох осіб і їхніх сімей, життя яких було зламане та знищене трагічним вибухом. Для Ані та Петра 26 квітня 1986 року мало стати найщасливішим днем – днем шлюбу, Олексій, інженер електростанції, разом із сином Валерієм, вирішили посадити дерево. Лісничий Микола робив свій щоденний обхід лісу навколо станції. Через 10 років Аня працює гідом для туристів по забрудненій „чорнобильській зоні”, Валерій шукає батька, а Микола доглядає заражений сад.

«Голоси Чорнобиля» (2016)
Фільм режисера з Люксембургу Поля Круштена за книгою Світлани Алєксієвич «Чорнобильська молитва». У фільмі зібрано кілька історії людей, чиє життя зруйнувала катастрофа. Стрічку навіть висунули на «Оскар» від Люксембургу на найкращий фільм іноземною мовою.

«Метелики» (2013)
Серіал режисера Віталія Воробйова, в основі якого трагічні події 26 квітня 1986 року, коли сталася катастрофа на Чорнобильській АЕС. Дія серіалу починається за день до трагедії. Сімнадцятирічна Аля вчиться у звичайній київській школі, захоплюється музикою і чекає, коли батька відпустять у відпустку зі служби. На вихідних старша сестра Мар’яна пропонує їй поїхати разом до їх тітки в Прип’ять. По дорозі у дівчат ламається машина, і вони змушені проводити ніч у полі, зовсім поруч з Чорнобильською АЕС, де ось-ось пролунає вибух. Вже на наступний день в місті починається плутанина, в Прип’ять прибувають військові, а Мар’яна відправляється допомагати лікарям в місцеву лікарню, куди надходить все більше постраждалих в результаті аварії на станції. Аля залишається абсолютно одна в чужому місті, її єдиною підтримкою стає Паша — солдат строкової служби. Між ними одразу спалахують почуття, але яке майбутнє їх тепер чекає?

«Чорна квітка» (2016)
Випускниця педінституту Валерія відправляється з в місто Прип’ять, одне з найзатишніших і добре забезпечених місць Радянського Союзу, щоб працювати вчителькою молодших класів. Тут вона вперше входить у доросле життя, знайомиться з молодими цікавими людьми і знаходить справжню велику любов — інженера-ядерника Вітаса, який приїхав до Чорнобиля у відрядження. Однак настає квітень 1986 року, який повністю змінює життя героїв фільму. Ми побачимо історію 30-річної давності героїні фільму — скільки радості і болі, любові і розлуки довелося їй пережити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x