Близько сотні тисяч черкащан постраждали в Чорнобильській аварії

Близько сотні тисяч черкащан постраждали в Чорнобильській аварії

34 роки тому трапилася одна з найбільших трагедій світу. Чорнобильську аварію за міжнародною шкалою ядерних подій класифікували за найвищим сьомим рівнем небезпеки. Про інформують в пресслужбі ЧОДА.

У ліквідації наслідків взяли участь більше 240 тисяч українців. На жаль, зупинити радіоактивне виверженння зі зруйнованого реактора вдалося лише ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів. Постраждалих черкащан – 95 тисяч. Про це зазначив голова ОДА Роман Боднар і додав:

– Про цю трагедію довго мовчали… Пам‘ятайте, розповідайте дітям і дякуйте тим, хто віддав своє здоров‘я і життя.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду.

За числом потерпілих від аварії Україна посідає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Понад 30 років минуло з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. Історики ж наголошують на політичній відповідальності комуністичного режиму, який заради ідеологічних інтересів поставив під загрозу життя і здоров’я мільйонів громадян.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x