Черкасці подали петицію в міськраду з вимогою не знищувати архітектурну пам’ятку

Черкасці подали петицію в міськраду з вимогою не знищувати архітектурну пам’ятку

Мережею «Фейсбук» активно поширюється інформація про те, що задля побудови багатоповерхівки в Черкасах планують зруйнувати архітектурну пам’ятку. Активні черкасці, занепокоєні долею однієї із історичних будівель міста, подали петицію з вимогою «Заборонити знищення архітектурної пам’ятки та заборонити будівництво багатоповерхівки».

«На розі вулиць Байди Вишневецького та Верхньої Горової стоїть будинок-пам’ятник архітектури 1907 року побудови. Стало відомо, що пам\’ятку збираються знищити та на місці будинку звести багатоповерховий будинок.

Громадськість нашого міста обурена таким фактом з декількох причин:
1. Цей будинок є архітектурною пам\’яткою. Особняк Кринського був побудований в 1907 році і має привабливий для містян для гостей міста вигляд, органічно вписується в зону під назвою \”Старі Черкаси\”.
2. Повз цей будинок проходить один з туристичних маршрутів, що веде до історичної та археологічної пам\’ятки Дзелень Гора, де був розміщений перший Литовський Замок.
3. Район,в якому знаходиться будівля, відноситься до двох значущих зон в нашому місті:
а) Затверджена в 1991 році Заповідна охоронна територія \” Черкаські Берегові схили\”
б) Це частина археологічної пам\’ятки \”Культурний шар пізньосередньовічного міста( чотирнадцяте – вісімнадцяте сторіччя)\” .Державний номер 3966.
Про новобудову:
4. З естетичного аспекту, будівля висотою 30 м порушить загальний вигляд цієї старовинної частини міста.
5. Новобудова спричинить незручності для всіх мешканців-сусідів, маючи стислу територію неможливо правильно організувати інфраструктуру.
6. Територіально з точки зору сучасних вимог будівництва неможливо відступити дозвільну відстань від сусідніх приватних будинків, що стоять досить щільно поруч.

З усім вищесказаним звертаємося до депутатів Черкаської міської Ради з вимогою:
1.Зупинити знищення архітектурної пам\’ятки за адресою : м.Черкаси, вул.Байди Вишневецького 2
2. Направити комісію для з\’ясування подробиць цієї ситуації ,а саме: за якими законодавчими актами став можливий цей акт вандалізму.
3. З\’ясувати, який саме проект збирається втілювати будівельна компанія. Чи вписується цей проект в загальну концепцію зони \”Старі Черкаси\”.
4. Якщо справа дійде до затвердження проекту, організувати громадські слухання.

В кожній цивілізованій державі власників. що збираються придбати нерухомість в історичній зоні, чи сам об\’єкт,що є архітектурною чи історичною пам\’яткою, зобов\’язують зберігати зовнішній вигляд будівлі, щоб нащадки теж могли побачити ці пам\’ятки. Сподіваємось, що так само буде з усіма історичними та архітектурними пам\’ятками і нашій державі, і в Черкасах зокрема».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x