У Благодатному відкрили амбулаторію

У Благодатному відкрили амбулаторію

Учора відкрили амбулаторію загальної практики сімейної медицини у селі Благодатне Золотоніського району. Тут будуть обслуговуватися пацієнти не лише Благодатного, а й із ближніх сіл, дачних кооперативів. Це друга амбулаторія, яку в цьому році здали в експлуатацію та яка на 100% готова до прийому черкащан. Про це повідомляють у пресслужбі ЧОДА.

Із сімейним лікарем на сьогодні підписано більше 2 тисяч декларацій, однак в амбулаторії прийматимуть всіх пацієнтів, які звертатимуться по допомогу.

За словами голови Черкаської обласної державної адміністрації Романа Боднара, важливо покращувати якість надання медичних послуг саме у сільській місцевості.

– До липня плануємо здати в експлуатацію ще 16 амбулаторій, а також додатково до кінця року зробити ремонт 21-ій амбулаторії. Для кожної амбулаторії передбачений як мінімум 1 транспортний засіб. 32 автівки ми вже закупили, плануємо ще 25. Важливе питання і телемедицини в сільській місцевості, адже тепер є можливість зв’язатися пацієнту із лікарями найвищої категорії третинної ланки, які можуть дати рекомендації і відпрацювати методику лікування. Крім того зараз в області триває ініційований Президентом проект “Велике Будівництво”, комфорт об’єктів соціальної та дорожньої інфраструктури – один із найбільших запитів суспільства, – зауважив Роман Боднар.

У Благодатному відкрили амбулаторію

Нагадаємо, що районам Черкащини до сільських амбулаторій вже передали 32 нових автомобілі «Renault Duster». Придбали їх коштом державної субвенції, вартість усіх автівок – майже 15 мільйонів гривень.

На реалізацію Програми розвитку сільської медицини була спрямована державна субвенція ще у 2018 році, а також співфінансуванням з місцевих бюджетів. Термін програми завершується у 2020-му.

Кошторисна вартість амбулаторії – 8,8 млн грн. Виконано робіт на 7,8 млн грн: будівельні роботи, закупівля технологічного та медичного обладнання. Як відзначив голова Золотоніської РДА Дмитро Клименко, співфінансування із місцевого бюджету склало 1,8 млн.

– Всі, хто звертається по допомогу, її отримають, – наголосив лікар Микола Ващенко. Також розповів про технічне забезпечення: амбулаторія має комп’ютери, обладнання для телемедицини, що дозволяє контактувати із лікарями третинної ланки, тобто вузькопрофільними фахівцями. Крім того є й обладнання для діагностики.

На важливості навності авто в амбулаторії наголосив і депутат Верховної Ради України Олександр Скічко.

– Переконаний, що в таких комфортних умовах і мають працювати медики. Адже кваліфіковані кадри – це найбільша цінність для медицини. Верховна Рада підтримала зміни до бюджету у сфері медицини: це підтримка медичних працівників, закупівля обладнання. Фактично фінаснування сфери охорони здоров’я зросте в 1,5 рази.

Місцева жителька Благодатного Ніна Кравченко стала однією з перших пацієнток амбулаторії.

– Зараз карантин, поїхати до лікаря в інше місто складно. Тому добре, що тепер є можливість консультуватися тут на місці. Мені 69 років, проблеми зі здоров’ям, на жаль, є. Лікар у нас досвідчений, тому звичайно раді, що амбулаторія відкрилася.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x