Убивство черкаського журналіста. Рік пройшов – справу не розкрито

Убивство черкаського журналіста. Рік пройшов – справу не розкрито

Минув рік, відколи в Черкасах жорстоко побили відомого місцевого журналіста Вадима Комарова. Справа не розкрита до сьогоднішнього дня. Низка черкаських видань, серед яких і «Нова Доба», звернулися до начальника ГУНП в Черкаській області Михайла Куратченка і начальника Управління Служби безпеки України в Черкаській області Юрія Погасія з вимогою публічно прозвітувати про хід розслідування вбивства.

4 травня близько 9 години ранку його із розбитою головою побачили перехожі на перехресті вулиць Надпільної і Небесної Сотні. Люди викликали швидку. Після нападу журналіст перебував у реанімації в надзвичайно важкому стані. Його прооперували, та журналіст упав у кому. У ніч на 20 червня Комаров помер, не виходячи з коми. За фактом нападу на Комарова поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження), потім перекваліфікувала в ст.115 КК (Замах на умисне вбивство).

Як повідомляють на офіційному сайті Національної спілки журналістів України, колеги-журналісти відразу висловили припущення, що побиття Вадима Комарова пов’язане з професійною діяльністю. Голова НСЖУ Сергій Томіленко, який особисто знав Комарова, у коментарі написав: «Журналіст часто порушував резонансні теми, регулярно дратував багатьох у Черкасах, хто мав велику владу і великі гроші».

Комаров у своїх публікаціях не раз оприлюднював факти розкрадання бюджетних коштів, корупції, тощо. У 2016 році журналіста уже намагалися застрелити.

Відразу після смерті поліція гучно заявляла про посилену роботу над розкриттям злочину. Тогочасний голова Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що групу слідчих очолив перший заступник глави відомства – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін, а до складу групи «увійшли найбільш досвідчені працівники слідчих і оперативних підрозділів апарату Нацполіції». Аброськін приїхав на Черкащину, де провів нараду з місцевими правоохоронцями з приводу резонансної справи.

Того ж таки 20 червня поліція оприлюднила фоторобот ймовірного нападника на черкаського журналіста. Все це активно висвітлювалося на сайті Нацполіції. Але відтоді жодних інших повідомлень, пов’язаних із прізвищем Вадима Комарова, немає.

На сьогодні, як інформує начальник сектору комунікацій поліції Черкащини Дмитро Грищенко, триває досудове розслідування за ст. 115 Кримінального кодексу України – вбивство, протиправне заподіяння смерті людини.
– Досудове розслідування по даному кримінальному провадженню здійснюється групою слідчих до якої входить вісім слідчих. У кримінальному провадженні триває досудове розслідування з проведенням необхідних слідчих та процесуальних дій з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, спрямованих на встановлення особи злочинця та притягнення його до кримінальної відповідальності, – ідеться в повідомленні речника Черкаської поліції.
Відпрацьовується ряд версій, основною з яких є вчинення вбивства через професійну журналістську діяльність. Поліція звітує, що допитано понад 1 400 осіб, опрацьовано відеозаписи з 99 камер відеоспостереження, вилучено відеозаписи 40 камер, призначено 19 експертиз, частина з яких вже виконана, частина ще перебуває на виконанні.

Утім, як зазначає секретар НСЖУ, медіа-юрист Валерій Макеєв, якщо на початках поліція щотижня звітувала про хід справи, то нині таких звітів немає.
– Розслідування ведеться абсолютно непублічно. Це може бути виправдано, якщо справа гучна і є ризик так би мовити, налякати злочинця. Але тоді, принаймні, повинні бути якісь проміжні звіти – що вже зроблено. Тут же ми не маємо жодної інформації про зрушення. Усі керівники нібито взяли справу на особистий контроль, але зараз – повна тиша, – зазначає Валерій Макеєв. У той же час, правозахисник переконаний: імовірність, що на Комарова напали саме через професійну діяльність – надзвичайно висока, – Його життя на 95% було пов’язано з журналістською діяльністю», -– каже він.

Національна спілка журналістів України, спільно із Європейською та Міжнародною федераціями тримають справу розслідування убивства Вадима Комарова на постійному громадському контролі та вимагають публічного звіту щодо належних зусиль правоохоронців для розкриття злочину.

З вимогою публічно прозвітувати про хід розслідування вбивства черкаського журналіста і блогера Вадима Комарова до правоохоронців звернулися і черкаські ЗМІ. Звернення підписали кореспондент телеканалу «Інтер» Станіслав Кухарчук, редакції видань «18000», «ВІККА-новини», філії ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція», телеканалу «Антена», видання «Кропива», «Громадського ТБ: Черкаси», інтернет-видання «Прочерк», видання «Нова Доба», ІА «Вичерпно», інтернет-видань «Рідна Черкащина», «Про все», «ZMI.ck.ua», а також громадських організацій: «Об’єднані патріотичні сили в Черкаській області», «Білий молот», «Народна позиція» та «Білий корпус».

«У цей день рік тому близько 10-тої години ранку у середмісті Черкас скоїли зухвалий напад на нашого колегу та друга Вадима Едуардовича Комарова, – ідеться у зверненні. – У результаті отриманих травм Вадим Комаров помер у черкаській лікарні, так і не прийшовши до тями. На жаль, нам і досі невідомі імена і виконавців, і безпосередніх замовників злочину. У нас немає сумніву у тому, що мотивом нападу була безпосередня професійна діяльність Вадима, що робить цей злочин особливо зухвалим і таким, що вимагає максимальної уваги з боку правоохоронних органів. Його розкриття мало б стати пріоритетним для всієї правоохоронної системи не лише міста чи області, а й країни в цілому. Натомість за багато місяців ми так і не отримали жодної нової інформації про хід розслідування і його хоча б проміжні результати. Тобто нічого з того, що могло переконати нас, що ця справа і досі є актуальною для правоохоронців, як це заявлялось керівництвом Національної поліції після смерті Вадима.
Враховуючи вищесказане, ми нагадуємо про принципову важливість для нас розкриття цієї справи, і тому вимагаємо публічного звіту керівництва правоохоронних органів області про хід розслідування. Це би дозволило всім нам бути впевненим у тому, що смерть нашого колеги не є черговим безкарним злочином, і винні особи будуть знайдені та постануть перед Судом.
Відповідно до чинного законодавства, інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу. Отже, вимагаємо у розумні терміни організувати та провести відповідний публічний звіт про хід слідства. Зі свого боку гарантуємо дотримання всіх вимог та чинних правил карантину».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x