На Чигиринщині сосновий шовкопряд пошкодив майже 1 300 га лісу

На Чигиринщині сосновий шовкопряд пошкодив майже 1 300 га лісу

Винищувальних заходів від соснового шовкопряда потребують майже 1300 гектарів соснового лісу Трушівського лісництва Чигиринського лісгоспу. Проте лісівники отримали дозвіл на хімічний обробіток лише 500 гектарів. В чому проблема і що може бути в недалекому майбутньому з лісами Чигиринщини, повідомляють у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
У зв’язку з негативними кліматичними змінами, пониженням грунтових вод, у лісових масивах спостерігається масове ослаблення деревних порід, особливо це стосується насаджень сосни звичайної. На фоні ослаблення дерев, щорічні теплі зими, встановлення теплої, сонячної та сухої погоди навесні сприяють розвитку та поширенню хвоєгризучих шкідників. Одним із найбільш небезпечних є сосновий шовкопряд. В основному він пошкоджує сосну звичайну, об’їдає хвою, потім переходить на бруньку. Після масового об’їдання сосна втрачає трирічний приріст або всихає. Найбільш масові осередки цього шкідника в області знаходяться в соснових лісах ДП «Чигиринський лісгосп».

Насадження Притясминської гряди штучно створенi в 50-х роках минулого століття в надзвичайно бiдних, екстремальних для росту та розвитку сосни звичайної умовах. Хвоя природно-ослаблених дерев є високоякiсним кормом для гусені соснового шовкопряда. Враховуючи це, важко прогнозованi спалахи розвитку цього небезпечного шкідника, починаючи з кiнця 80-х рокiв минулого століття, стали системними.

У квітні 2020 року працівниками державної лісової охорони Чигиринського лісгоспу було проведено лісопатологічне обстеження насаджень методом околоту в осередку соснового шовкопряда Трушівського лісництва, з метою виявлення стану розвитку гусені соснового шовкопряда. Було встановлено, що щільність шкідника в обстежених насадженнях – від 10 до 90 особин на 1 дерево. При такій щільності ступінь об’їдання хвої може перевищити 50%.

На Чигиринщині сосновий шовкопряд пошкодив майже 1 300 га лісу

Загальна площа осередку, в якому необхідно проводити винищувальні роботи, становить 1284,5 га. Проведення боротьби заплановано у вигляді наземного хімобробітку. Терміни проведення будуть залежати від погодніх умов, але для досягнення максимальної ефективності не пізніше першої половини травня поточного року, коли гусінь соснового шовкопряда перебуває у 2-3 класі віку.

За словами головного лісничого Чигиринського лісгоспу Сергія Перова, наземний аерозольний обробіток насаджень буде здійснено способом ультрамалооб’ємного наземного обприскування. Для проведення такого виду робіт Чигиринський лісгосп має спеціальне обладнання – аерозольний генератор «ГАРД» на базі автомобіля «Урал». Обприскування лісу буде здійснюватися вночі. Для хімічного обробітку лісгоспом закуплено 145 літрів інсектициду «Фастак» 10% к.е.

Для виконання винищувальних заходів спеціалістами ДП «Чигиринський лісгосп» розроблено проєкт наземних винищувальних заходів на площу 1284,5 га. Згідно діючого законодавства, лісгосп звернувся до Головного управління держпродспоживслужби в Черкаській області для затвердження проєкту. Але проведення хімічного обробітку насаджень було погоджено тільки на площі 501,5 га, що становить 39% площі осередку.

– Ця ситуація дуже складна. Згідно Державних санітарних правил хімічний обробіток повинен відбуватися з урахуванням санітарно-захисних зон від населених пунктів, об’єктів водопостачання. У нас же сільські населені пункти знаходяться впритул до лісових насаджень Притясминських борів, подекуди навіть у самому лісі. Тому виділяється кілометрова санітарна зона, де, згідно законодавства, не можна проводити обробіток. Таким чином, ми не можемо обробити навіть половину необхідної площі. Даний обробіток не полегшить загрозливу ситуацію, оскільки сосновий шовкопряд має дві генерації. Якщо його не знищити, то він протягом свого розвитку відродиться восени і його кількість збільшиться в рази, адже один метелик соснового шовкопряда відкладає до 400 яєць, – зазначає Сергій Перов.

З таким станом справ вже зараз можна прогнозувати так звану «зелену пожежу» – коли шкідники дуже масово і швидко розповсюджуються і це призводить до загибелі насаджень. І, на жаль, майже 800 гектарів лісу Трушівського лісництва, які сьогодні залишаться без хімобробітку, найближчим часом можуть бути знищені сосновим шовкопрядом повністю, і в подальшому сприятимуть поширенню шкідника на значно більші площі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x