Потепліє на Черкащині аж у неділю

Потепліє на Черкащині аж у неділю

Рясні травневі дощі зменшили дефіцит опадів і покращили умови для вегетації сільськогосподарських культур. Із початку травня випало 23−47 мм або 70−80 % місячної норми, а у Каневі і Чигирині 46−56 мм або 110-120% місячної норми. Проте ефективного тепла не вистачає для теплолюбних та городніх рослин. У цьому році затяжний весняний сезон. Середньодобова температура минулих вихідних +12..13º, аналогічна була 2 березня, тобто ще на початку весни. Денні температури +19..21º, вночі +5..7º − це холодно і відповідає кінцю квітня.

Цьогорічна весна після теплої зими занадто зухвало пішла у наступ. Уже початок березня відповідав кінцю квітня. Це спровокувало надто раннє пробудження природи, і лише нестача дощів стримувала ці процеси. Посушливий та прохолодний квітень порадував лише окремими теплими днями. А травень завдяки частим похолоданням дає ясно зрозуміти, що це ще не літо. Поточний тиждень відзначиться впливом холодної тилової частини циклону «ERNA». Тому спочатку розіграється вітер, а потім надійде холодне повітря. Дощі при цьому можливі, але вони будуть несуттєвими. Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

У понеділок та вівторок – вітряно, сухо та досить тепло +6..8º вночі і +14..19º вдень.
Із середи посилені північні вітри почнуть постачати холодне арктичне повітря. Денна температура знизиться до 8−13º, нічна – до 1−6º тепла. Потеплішає лише у неділю.

У період 21−23 травня знову відбудеться надходження арктичного повітря, тому є велика вірогідність заморозків на поверхні ґрунту. Але вони носитимуть «мозаїчний характер», тому що холод не піде «стіною», а проникатиме на територію нашого регіону невеликими порціями. Розраховуємо, що ці заморозки вже будуть останніми цієї весни.
Із 26 травня очікується перебудова атмосферних процесів на більш теплий режим, тобто чекаємо літо!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x