Кошти по частковому безробіттю перерахували роботодавцям Черкащини

Кошти по частковому безробіттю перерахували роботодавцям Черкащини

Про державну підтримку підприємництва на Черкащині, умови отримання допомоги по частковому безробіттю та зміни на законодавчому рівні прокоментував директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко, повідомляють у Черкаському ОЦЗ.

Чи є підтримка від держави бізнесу в період карантину?

У квітні цього року набрав чинності Закон України № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Законом закріплено право на допомогу по частковому безробіттю для застрахованих осіб, з якими роботодавець оформив трудові відносини. Допомогу по частковому безробіттю можуть отримати представники малого та середнього бізнесу, які: зупинили або ж скоротили діяльність через карантин та ті, хто сплачували єдиний внесок за загальнообов’язкове державне соціальне страхування упродовж 6 місяців, які передують даті зупинення чи скорочення діяльності, за найманих працівників і не припинили трудових відносин з ними на момент звернення до служби зайнятості.

Яка ситуація на Черкащині? Чи звертаються роботодавці до служби зайнятості, щоб отримати допомогу для свої працівників?

Уже майже місяць роботодавці регіону формують пакети документів щодо отримання допомоги по частковому безробіттю для своїх працівників. На сьогодні 348 роботодавців Черкащини, які зупинили свою діяльність у зв’язку з карантином, подали відповідні документи до служби зайнятості. По 314 роботодавцях прийнято позитивні рішення щодо отримання допомоги по частковому безробіттю. На цей час кошти на загальну суму понад 2 млн грн. перераховано роботодавцям. Більше 2 700 їхніх працівників, які вимушено не працювали під час карантину, отримають відповідну допомогу. Це люди, які задіяні до роботи у галузях туризму, готельного бізнесу, освіти, лісництва, взуттєвого виробництва, видавництва газет, роздрібної торгівлі, постачання готових страв, стоматологічної практики, ремонту побутових виробів, обслуговування транспорту, пасажирських перевезень, виробництва меблів тощо. Найактивнішими є роботодавці з міста Черкаси, Смілянського, Монастирищенського, Тальнівського та Шполянського районів. На сьогодні з усіхрайонівобласті поданопакетидокументів на розгляд до Черкаськогообласного центру зайнятості.Прийом документів від роботодавців малого і середнього бізнесу триває.

Як можна отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину?

Ця допомога надається роботодавцям з числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, які зупинили або скоротили діяльність за період карантину, для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Далі роботодавець буде переказувати ці кошти своїм працівникам. Право на допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір, окрім осіб, які отримують пенсію, та осіб, які працюють за сумісництвом. Допомога не надаватиметься в разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску.

Які підприємства зможуть отримати допомогу з часткового безробіття?

Мова йде про малі та середні підприємства, які зупинили або скоротили діяльність на період карантину, сплачували єдиний внесок протягом шести місяців, що передували даті зупинення діяльності.

Куди повинно звертатися підприємство для отримання допомоги з часткового безробіття і які документи подавати?

Для отримання допомоги роботодавець протягом 30 днів з дня зупинення або скорочення діяльності звертається до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подає чотири документи. Це заява на отримання допомоги в довільній формі, копія наказу із зазначенням дати початку зупинення або скорочення діяльності, відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу, довідка, видана ДПС про сплату єдиного внеску за останні шість місяців.

Яким буде обмеження щодо допомоги з часткового безробіття?

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові. Допомога з часткового безробіття за місяць не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати – 4 723 грн. Рішення про надання допомоги ухвалює Черкаський обласний центр зайнятості протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем документів до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску.

Коли працівник отримає відповідні кошти від роботодавця?

У разі ухвалення позитивного рішення між центром зайнятості та роботодавцем буде укладено відповідний договір. Переказ роботодавцю коштів для подальшої їх виплати працівникам здійснюватиметься на підставі відомостей про осіб, які підпадають під умови отримання такої допомоги, щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування коштів на рахунок відповідного центру зайнятості. Далі роботодавець протягом трьох робочих днів переказує кошти працівникам.

На який період надаватиметься допомога з часткового безробіття?

Допомога надається на строк зупинення або скорочення діяльності підприємства, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Що може стати причиною відмови в наданні допомоги?

Якщо підприємство подало не всі документи або не підпадає під вимоги 55-ї статті Господарського кодексу України. Окрім того, допомога не надаватиметься працівникам, які отримують оплату часу простою, та в разі освоєння нового виробництва відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Яке покарання передбачене для роботодавців, які намагатимуться отримати допомогу на “мертві душі”?

Роботодавець особисто відповідає за достовірність поданих документів та цільове використання коштів, зокрема, щодо їх переказу на рахунки працівників. У разі подання роботодавцем недостовірних відомостей кошти будуть з нього стягнені.

Чи очікувати роботодавцям перевірок щодо отримання цих коштів?

Служба зайнятості Черкащини контролюватиме цільове використання коштів, що переказуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги з часткового безробіття. Перевірки можуть здійснюватися протягом 90 календарних днів після останньої виплати такої допомоги працівникам. Центр зайнятості має право отримувати від роботодавця необхідні пояснення, зокрема й письмові.

На законодавчому рівні прийнято зміни щодо отримання допомоги по частковому безробіттю, у чому вони полягають?

Так, 13 травня поточного року на позачерговому засіданні Верховної Ради України прийнято рішення, яким удосконалено процедуру отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Зміни передбачають:

– подання документів до служби зайнятості на отримання допомоги по частковому безробіттю можна буде здійснити протягом 90 днів із дня зупинення або скорочення діяльності за місцем сплати єдиного внеску;

– фізична-особа підприємець, який не має найманих працівників, теж може скористатися можливістю отримання допомоги по частковому безробіттю;

– сума, отримана в рамках надання допомоги по частковому безробіттю, оподаткуванню не підлягає.

Після набрання чинності Закону України, Кабінетом Міністрів України будуть внесені зміни до відповідних законодавчих актів і механізм запрацює.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x