Причини прохолодної погоди на Черкащині

Причини прохолодної погоди на Черкащині

Причина нехарактерно прохолодної погоди в середині травня криється в особливостях атмосферної циркуляції. По-перше, під потужнім висотним циклоном із центром над Скандинавією формуються зразу декілька циклонічних вихорів, які разом із атмосферними фронтами формують у нашому регіоні переважно нестійку з короткочасними дощами погоду. Атмосферні фронти змінюючи один одного перетинають наш регіон, лише на добу даючи можливість вклинитися ядрам високого тиску. І тоді температура різко злітає вгору, проте черговий холодний атмосферний фронт знову її знижує. По-друге, шляхи цих циклонів проходять більш південними траєкторіями, які задає висотна фронтальна зона. А вона розташувалася значно південніше, ніж належить по клімату на цей час. Про це повідомляють в Черкаському гідрометцентрі.

При атмосферній циркуляції, що встановилася із 13 травня, наш регіон опинився у північній (холодній) стороні висотної фронтальної зони, тому незважаючи не те, що весна підходить до завершення − погода з календарем не співпадає. Середньодобові температури повітря нижче норми на 3−5° Але до рекордів далеко. Рекорди, встановлені у кінці минулого століття, перебито не було. Так, під ранок 22 травня 1974 року Черкасах було +0,3°. А вдень 2007 року навіть для літа було спекотно +30,9°. У різних роках у цей день можна було спостерігати тумани, дощі, поривчастий вітер та грози. Сильний дощ пройшов у 1977 році, коли за добу випало 28 мм, при нормі 37 мм. У минулому 2019, температура повітря була в межах норми. Уночі термометри показали 12,5 °, удень повітря прогрілося до 22,3°. Спостерігався грозовий дощ кількістю 1,5 мм. Сьогодні температура води у Дніпрі лише +15°, а у 2019 році 22 травня було +19°, тоді купальний сезон розпочався 15 травня.

Зміна синоптичного процесу, а з ним і зміна погоди, тобто перехід до літнього режиму очікується лише в останній п’ятиденці травня, із посиленням впливу виступу антициклону із заходу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x