Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї та репродукції людини вже багато років надає висококваліфіковану консультативно-діагностичну та лікувальну амбулаторну допомогу населенню області. Тисячі черкащан пройшли через цей заклад за довгі роки його існування. Кореспонденти «Нової Доби» відвідали заклад і познайомилися з його працівниками, діяльністю та проблемами, що виникають в ході роботи.

Трішки історії
Історія закладу почалася в далекому 1985 році, коли на базі обласної поліклініки був відкритий один із теперішніх його підрозділів – медико-генетичний кабінет.
Центр пренатальної ультразвукової діагностики створили на базі відділення УЗД пологового будинку № 2 м. Черкаси в 1989 році. Це було перше відділення в Черкаській області, яке займалося ультразвуковою діагностикою в акушерстві та гінекології. Із цього року почалося масове ультразвукове обстеження вагітних. У 1998 році відділення стало міським перинатальним центром, а з 2002 року – обласним.
Центр планування сім’ї створили в 1989 році на базі Черкаського пологового будинку № 1.
У 2006 році, у зв’язку з реорганізацією, всі три відділення об’єднали в один Черкаський обласний перинатальний центр – унікальну установу області із консультативної, ультразвукової та лабораторної діагностики в галузі акушерства, гінекології, дитячої гінекології, генетики та планування сім’ї.
Нині Черкаський обласний центр планування сім’ї та репродукції людини складається із відділення ультразвукової діагностики, центру планування сім’ї та медико-генетичної консультації з лабораторією. Тут працюють 15 лікарів, 17 медичних сестер, молодший медичний та адміністративний персонал.
Унікальні обстеження для нашої області
Марина Валова, директор КНП «Черкаський обласний центр планування сім᾿ї та репродукції людини ЧОР», уже протягом майже 10 років очолює цей заклад.
За останні роки змінився підхід до обстеження, лікування, надання допомоги та консультацій пацієнтам. Але завжди залишається сумлінним ставлення до роботи кожного фахівця і всього колективу Центру. Найважливіше для них – це кінцевий позитивний результат.

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

У закладі проводять унікальні обстеження, які не виконуються більше ні в одному медичному закладі області.
– У медико-генетичній лабораторії ми робимо скринінг новонароджених або ж неонатальний скринінг. Поясню, що це: у дітей беруть кров на третю добу після народження для визначення спадкових захворювань. Усі новонароджені області проходять таке обстеження. Із всіх пологових стаціонарів області аналізи передають до нашої лабораторії, – розповідає Марина Олександрівна. – Якщо проби позитивні, – проводимо поглиблене обстеження для того, щоб якомога раніше поставити діагноз і розпочати лікування дитини.
В Україні такі обстеження, крім нас, проводять лише 8 лабораторій. Виявлення захворювання на ранньому етапі дає можливість вчасно розпочати лікування і в подальшому ростити здорову дитину.
– Також ми проводимо скринінгове обстеження вагітних на вроджені вади розвитку або хромосомну патологію плоду. У нас є автоматична комп᾿ютерна програма визначення індивідуального генетичного ризику «Life Cycle», яка розраховує ризик народження хворої дитини з урахуванням аналізів та даних ультразвукових досліджень. Крім того, ми обстежуємо дітей на хромосомну патологію або порушення обміну, а також батьків – при плануванні дитини, якщо в сім’ї уже були подібні проблеми, – продовжує пані Марина.
Фахівці медико-генетичної лабораторії за 2019 рік провели близько 400 досліджень хромосомного набору пацієнтів, визначення статевого хроматину у 197 осіб. Крім того, проведено низку досліджень для виявлення спадкових порушень обміну. Для обстеження пацієнток із невиношуванням вагітності, непліддям та іншими патологічними станами та вагітних виконано 12,6 тисячі імунологічних досліджень більш як тисячі осіб.
Якщо раніше обстеження забезпечувались у тому числі за рахунок коштів із державного бюджету, то з першого квітня цього року Національна служба здоров`я України не фінансує роботу лабораторії.
Практично 60 % вагітних області друге ультразвукове обстеження на 20-му тижні вагітності проходять на базі Центру. У 2019 році проведено методом ультразвукової діагностики більше 11 тисяч обстежень у вагітних, із них – до 22 тижнів вагітності – майже 6 тисячам жінок; було виявлено 169 вроджених вад розвитку плоду та близько 600 інших ускладнень протікання вагітності.
Для того, щоб виявити ваду розвитку у плоду в 17-18 тижнів вагітності при розмірі малюка 18-20 см, а тим більше в 12 тижнів вагітності, потрібна висока кваліфікація лікаря, роки праці та безперервного навчання.
– Минулого року ми діагностували 38 випадків вад розвитку плоду, несумісних із життям або таких, що можуть викликати інвалідність дитини, – продовжує лікар. – Кожний такий діагноз – це трагедія для сім’ї і величезна відповідальність для фахівців. Переривання вагітності, яке пропонується в таких ситуаціях, проводиться після підтвердження діагнозу у спеціалізованих науково-дослідних закладах та лише за умови добровільної згоди подружжя, як того вимагає чинне законодавство. Лікарі чітко роз’яснюють подружжю діагноз, повідомляють про ускладнення та ризики, і лише тоді люди приймають рішення про переривання чи зберігання вагітності, – пояснює пані Марина.

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

Вузькопрофільні фахівці в Центрі планування сім’ї
Юлія Юдіна працює завідувачем Центру планування сім’ї вже 9 років. Крім того, вона має вузьку спеціалізацію – гінеколог-ендокринолог, тобто опікується проблемами жіночого здоров`я, які пов’язані з гормональними порушеннями. Пацієнтки з порушеннями циклу, проблемами зі шкірою чи волоссям, фіброміомами, ендометріозом, клімактеричними розладами, кістами яєчників також звертаються до гінеколога-ендокринолога.
У цьому відділенні працюють і інші висококваліфіковані вузькопрофільні фахівці.
Насамперед, це дитячий та підлітковий гінеколог Ольга Олександрівна Латиш. Пріоритет у її роботі – лікування та профілактика гінекологічних захворювань у дівчаток від народження до 18 років. Фахівець має вищу атестаційну категорію, великий досвід роботи. Прийом вона проводить в обласній дитячій поліклініці.
Також у відділенні працюють акушери-гінекологи, які спеціалізуються на інших проблемах жінок, пов’язаних із народженням дітей: Віолетта Миколаївна Баракіна займається невиношуванням вагітності, Ірина Григорівна Афійчук – безпліддям, Анна Віталіївна Войнікова – плануванням сім’ї та раціональною контрацепцєю; уролог-андролог Антон Вікторович Коваленко лікує безпліддя у чоловіків.
− Для нас важливо прийняти якомога більше людей із сільських районів області, тому віддаємо перевагу тим пацієнткам, у яких немає можливості пройти обстеження за місцем проживання. Таких у нас майже 50 %. Щодо жінок, які проживають у Черкасах, то вони можуть звертатися в жіночі консультації, приватні медичні клініки. Але зазвичай, якщо лікарі бачать, що проблема пов’язана із гормональним порушенням або невиношуванням, таких жінок направляють до фахівців нашого центру. На сьогодні, щоб потрапити до нас на прийом, направлення не потрібно. Звичайно ж, пацієнтка повинна мати із собою результати попередніх обстежень чи аналізів, щоб уникнути їх дублювання, – розповідає Юлія Володимирівна.
− У разі, якщо ми на базі нашого Центру не маємо можливості призначити жінці необхідного лікування, ми ніколи не залишимо її із проблемою наодинці. Є медичні установи, з якими у нас налагоджена співпраця. Таких пацієнток ми направляємо на додаткові обстеження та лікування саме туди. − пояснює лікарка. – Крім того, наш центр займається відбором жінок з непліддям для участі у безкоштовній державній програмі по ЕКЗ – екстракорпоральному заплідненню. Ця програма передбачає надання допомоги пацієнткам у віці до 40 років, які не можуть завагітніти з певних причин. Такі жінки звертаються до лікарів нашого центру, ми їх обстежуємо, за потреби – підліковуємо і направляємо для участі у цій програмі. Фактично, жінки отримують шанс стати мамами. Коли ж пацієнтка у результаті лікування завагітніла, – ми спостерігаємо її до 12 тижнів вагітності. На базі нашого відділення є і денний стаціонар із малою операційною, де проводяться амбулаторні операції та діагностичні процедури, що не передбачають тривалого перебування пацієнток в закладі.
Також пані Юлія наголошує на важливості звернення подружніх пар до лікаря із планування вагітності, адже фахівець порадить, які обстеження варто пройти, на що звернути увагу. Жінці, наприклад, запропонують обстежитися на інфекції, здати аналізи крові на гепатит, ВІЛ, сифіліс. Усі ці обстеження дуже важливі на етапі планування вагітності.

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

УЗД проходять більше двох тисяч пацієнтів на місяць
Ще одним структурним підрозділом Центру планування сім᾿ї та репродукції людини є відділення пренатальної ультразвукової діагностики.
– До основних напрямків діяльності нашого відділення відносяться проведення висококваліфікованих неінвазивних пренатальних (допологових) обстежень вагітних з метою виявлення внутрішньоутробної патології у плода, проведення навчання лікарів ультразвукової діагностики інших медичних закладів тонкощам обстеження вагітних, наукова робота та багато іншого, – розповідає завідувачка відділенням пренатальної ультразвукової діагностики, лікар вищої категорії Оксана Береза. – У минулому році ми провели майже 32,5 тисячі досліджень, кожен лікар прийняв більше 8 тисяч пацієнток.
За словами лікаря, більше половини пацієнток належать до сільського населення. Так, минулого року в центрі оглянули 12,5 тисячі жителів сільських районів Черкащини.
– Основним у роботі відділення пренатальної УЗ-діагностики є проведення ультразвукового обстеження вагітних в терміні 18 – 21 тиждень вагітності, а також огляд вагітних з високим генетичним ризиком ти високим ризиком акушерських ускладнень, – говорить Оксана Антонівна.
Дуже багато уваги в центрі приділяють навчанню лікарів. Фахівці постійно беруть участь у міжнародних конференціях, майстер-класах та інших заходах, які допомагають підвищувати їхній професійний рівень.
– Ми в своїй роботі постійно працюємо над впровадженням якомога більшої кількості нових методів діагностики. Для цього у відділенні проводяться заняття з персоналом, лікарі проходять тематичне вдосконалення, відвідують не лише вітчизняні, а й закордонні наукові конференції, використовують найсучасніші стандарти обстеження.
Втім, саме впровадження інновацій може викликати і певні труднощі. В основному вони пов᾿язані із тим, що діагностичне обладнання, яким ми користуємося, морально застаріле і не відповідає високому фаховому рівню лікарів.
– Хотілося б, щоб хоч раз на три – п’ять років ми отримували новий УЗД апарат. Справа в тому, що техніка нині не стоїть на місці. Щороку з᾿являються нові моделі обладнання, і ми вже дійшли до того рівня, коли потребуємо сучасної апаратури. Я це порівнюю з автомобілями. Скажімо, вже є сучасний автобан, є машини, які по ньому їздять. Красиві, нові, швидкі. В нас є водії, досвідчені, професійні, які можуть ними керувати. Але в наявності у нас – «Жигулі». Хоч наша апаратура і експертного класу, але їй вже 10 років. А в сучасному світі експертна апаратура оновлюється хоча б раз в 3-5 років.

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

Медична генетика лікує пацієнта протягом десятиліть
Однією з найнезвичніших медичних галузей для пересічного пацієнта є медична генетика. Разом з тим, цей напрямок медицини надзвичайно важливий і необхідний кожному. Результати діяльності генетиків нерідко не такі очевидні, як, скажімо, в хірургії, але не менш ефективні.
– Ми звернулися в генетичний центр 13 років тому, коли в новонародженої доньки при обстеженні виявили небезпечну хворобу, – розповідає черкащанка Жанна (прізвище не називаємо з етичних міркувань, – Авт.). – Ми з чоловіком були просто в шоковому стані, і лише кваліфікована допомога лікарів дала можливість розібратися в проблемах зі здоров᾿ям дитини і тим, як їх вирішувати. Наша лікарка все нам пояснила і заспокоїла нас. Оксана Петрівна розробила для дитини схему лікування, докладно роз᾿яснила, що нам потрібно робити, вирахувала необхідну дієту, призначила лікувальне харчування і навчила правильно його давати. Ми приходили до генетика щомісяця, здавали аналізи. Лікар кожен раз робила корекцію лікувального харчування, визначала подальший план лікування. І ось результат: моїй Даші вже 13 років, і в дівчинки немає проявів того захворювання, які нам загрожували при народженні. Вона живе повноцінним життям звичайного підлітка. Все це лише завдяки правильному лікуванню. Ми й далі продовжуємо дотримуватися призначень, періодично обстежуватись. Я дуже вдячна Черкаському обласному центру планування сім᾿ї та репродукції людини і особливо нашому лікарю-генетику Оксані Семененко.
За словами фахівців, захворювання, яке мала дівчинка від народження, трапляється хоча й не часто, але не так вже й рідко. Про це свідчать статистичні дані, наведені медиками.
– На Черкащині щороку народжується близько 200 – 250 дітей з вадами, які в нас проходять реєстрацію. Загалом же медико-генетичне відділення надає більше 3,5 тисячі консультацій в рік, – розповідає завідувачка Оксана Семененко. – Та основна наша робота – це не реєстрація вад, а профілактика народження дітей з вадами розвитку, спадковими захворюваннями, які погано корегуються після народження або взагалі не лікуються на данний час, встановлення чіткого діагнозу, від якого залежить ефективність лікування та прогноз можливості повторного такого захворювання в даній сім`ї та у інших родичів. Генетика – багатогранна наука, в сферу інтересів якої входять безпліддя, невиношування вагітності, розумова відсталість, вади розвитку різних органів, захворювання, що вражають майже всю родину, а інколи дуже рідкісні хвороби – практично, поодинокі в світі, онкопатологія та хронічні хвороби, які мають спадкову схильність. Крім того, звертаються до нас вагітні жінки з вадами розвитку плоду, відхиленнями у біохімічних показах. Дуже приємно та правильно коли приходять абсолютно здорові люди, щоб спланувати народження здорових дітей, особливо у випадках, коли батьки у віці за 40 або є родичами.
– Ми працюємо вже давно, але тільки у 2011 році все було зроблено для того, щоб наші пацієнти могли в одному місці пройти необхідні дослідження і консультування, – продовжує Оксана Петрівна. – На сьогодні в нас не просто медико-генетичне відділення, а Черкаський обласний центр планування сім᾿ї та репродукції людини з генетичною лабораторією. Всі відділення взаємопов᾿язані. Ми тісно співпрацюємо, пацієнти можуть отримати консультації різних фахівців . Також в нас існує так звана «Клініка одного дня», коли пацієнт з віддаленого району за один день може отримати і консультацію генетика, і ультразвукове дослідження, і обстежитись лабораторно.

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

Особливістю генетичних вад є те, що для їхнього визначення потрібно проводити ретельне обстеження не лише пацієнта, в якого проявилося захворювання, а і його численних родичів. Для цього доводиться проводити величезну кількість підготовчої роботи: збір даних родоводу, вивчення медичної документації всіх членів родини. Тут на допомогу лікарю приходить медсестра.
– Серед медиків є жарт про те, що пацієнти заважають працювати, бо треба вести медичну документацію. Суть його стає особливо зрозумілою, коли йдеться саме про генетику, – розповідає медична сестра медико-генетичного відділення Оксана Бондаренко. – В нас дуже багато паперової роботи. І це не просто бюрократичні букви і цифри. Від них дійсно залежить життя та здоров’я людей.

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

За 2019 рік консультативну допомогу в закладі отримали біля 48 тисяч пацієнтів. У зв᾿язку з початком другого етапу медичної реформи з першого квітня 2020 року умови фінансування цього унікального медичного закладу змінились, і, згідно розрахунків, бюджет Центру буде зменшений вдвічі, а відтак питання існування закладу в майбутньому стає невизначеним.
Незважаючи на величезну завантаженість і багато різноманітних проблем, які виникають перед сучасними лікарями не лише в нашій області, а й по всій Україні, Центр активно діє і надає необхідну допомогу.
– Основна мета всіх працівників центру – це допомога людям, – говорить директорка КПН «Черкаський обласний центр планування сім᾿ї та репродукції людини ЧОР» Марина Валова, – Кожен із них щодня докладає максимум зусиль для того, щоб якомога більше черкащан мали можливість відчути себе батьками і дати життя здоровим і щасливим діткам. І ми робитимемо все, що в наших силах, щоб так було і надалі, – говорить лікар.

Олеся Зінченко, Владислав Бедринець

Черкаський обласний центр планування сім᾿ї: діяльність, досягнення, проблеми

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x