Із 3 червня в Україні вводять 10-гривневу монету

Із 3 червня в Україні вводять 10-гривневу монету

НБУ випустив нову монету номіналом 10 гривень — її введуть в обіг 3 червня 2020 року. Ця монета поступово замінить відповідну паперову банкноту. Спеціально міняти гроші українцям не доведеться. 10-гривневі купюри будуть вважатися платіжним засобом необмежений період часу. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку України. Нова монета номіналом 10 гривень більше за розміром монет номіналом 1, 2 і 5 гривень. Її діаметр становить 23,5 мм, вага — 6,4 г. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. На реверсі монети номіналом 10 гривень зображений портрет українського гетьмана Івана Мазепи, на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами банку в регіонах. Із 3 червня 2020 року банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки в НБУ і видавати їх своїм клієнтам.

Із 3 червня в Україні вводять 10-гривневу монету

Нагадаємо, введення в обіг монет номіналом 10 гривень — це частина комплексного рішення по оптимізації і поновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року і має на меті забезпечити в Україні надійні і захищені від підробок банкноти, зручність розрахунків готівкою і економію коштів для держави. Введення в обіг нових оборотних монет номіналом 10 гривень завершить цей процес. З урахуванням терміну служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дозволить державі заощадити близько 1 млрд гривень. Крім заміни дрібних купюр НБУ також вже провів заміну паперових банкнот великого номіналу. В обіг вже запущені нові банкноти номіналом 10, 20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x