«Нова Якість» у Черкасах негабаритні відходи більше не вивозитиме?

«Нова Якість» у Черкасах негабаритні відходи більше не вивозитиме?

Протягом тривалого часу в місті точився конфлікт між компанією «Нова якість» та черкащанами. Підприємство організувало вивезення негабаритних відходів в місті, громада ж прийняла рішення, що така послуга не потрібна. Відповідно і сплачувати за роботу люди не збиралися. Справа дійшла до суду. Зрештою, перемогу здобули Черкаси.

Конфлікт інтересів розпочався ще минулого літа, практично відразу після того, як у місті провели конкурс на надання цієї послуги. До цього великогабаритне сміття вивозили СУБи. Втім, оскільки вони не мали коштів для виконання цієї послуги, фактично цього ніхто не робив. Тому в міськраді вирішили провести конкурс і надати право здійснювати цю послугу організації «Нова Якість», що належить відомому в місті підприємцю Андрію Бортнику. Втім, як це нерідко буває, не все вийшло так добре, як планувалося.

За словами секретаря міськради Ярослава Нищика, ще в листопаді «Нова якість» отримала низку рекомендацій від Антимонопольного комітету. Проте так і не відреагувала на них.
– Зокрема, порушення стосувалися укладання індивідуальних договорів із черкащанами. Послуга з вивезення сміття не передбачає укладання публічного договору. Натомість індивідуальних договорів компанія укладати так і не почала, – сказав Нищик. – Мені здається, ми зробили величезну помилку, уклавши договори на дуже тривалий час. Перспектив співпраці з цим підрядником я не бачу, оскільки всі рекомендації від мешканців, від міської влади, від АМКУ в плані вивезення негабариту проігноровано.

Фото Ігоря Зайчука

Фото Ігоря Зайчука

Зрештою ситуація зайшла в глухий кут і у грудні 2019-го депутати міської ради проголосували за те, щоб скасувати попередні рішення виконкому щодо визнання «Нової Якості» переможцем тендера і встановлення тарифу для громадян на цю послугу в розмірі 13 грн 20 коп. Однак суд призупинив це рішення. Компанія продовжувала надавати послуги, не зважаючи на те, що ніхто в місті цього вже не хотів і продовжувала вимагати в черкащан сплачувати за свої послуги. Незгідним погрожували судом. Коли стало зрозуміло, що погрози не діють, «Нова Якість» подала низку судових позовів. Серед тих, хто їх отримав, опинилися і досить відомі жителі міста. Наприклад, депутат міської ради Олександр Радуцький. Суд із ними компанія програла, але продовжила відстоювати свої вимоги вже в апеляційному суді. Натомість черкаські політики продовжили захищати права громади. Зрештою питання вкотре було винесено на виконком і нарешті вирішено на користь черкащан.

«Нова Якість» у Черкасах негабаритні відходи більше не вивозитиме?

«Нова Якість» у Черкасах негабаритні відходи більше не вивозитиме?

– Сьогодні виконком за моїм зверненням розглянув питання щодо розірвання угоди з «Новою Якістю» щодо вивозу негабаритного сміття. Виконавчий комітет Черкаської міської ради розглянув проєкт рішення про внесення змін до рішення Черкаської міської ради про виконавця послуг вивезення побутових відходів великогабаритних та ремонтних на території міста Черкаси.
Було прийнято рішення, щоб до 1 вересня 2020 року провести новий конкурс на визначення, хто має це робити. При цьому до 1 вересня департамент ЖКГ має розглянути заходи щодо розірвання угоди з «Новою Якістю» і щодо цієї послуги, – повідомив у відеозверненні на своїй сторінці в Фейсбук Олександр Радуцький. – Ми вже цілий рік бідкаємося з цією послугою, яка була нам нав᾿язана безпосередньо міським головою. Саме через це рішення розпочалася епопея з вивезення негабаритного сміття. Антимонопольний комітет ще рік тому надав пропозицію «Новій Якості», якщо вона хоче дійсно надавати цю послугу, вона має укласти угоду з кожним мешканцем нашого міста. Вони проігнорували Антимонопольний комітет. Тому відповідно до цієї підстави було розглянуто зміни до рішення про їх визначення як надавача цієї послуги. Тож, я сподіваюся, що до 1 вересня ми вже розірвемо це договір і попрощаємося з «Новою Якістю» щодо цієї послуги. Надалі, якщо «Нова Якість» планує надавати ці послуги, вона має укладати окремі угоди з кожним мешканцем міста.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x