Як управляти багатоквартирним будинком

Як управляти багатоквартирним будинком

Управління багатоквартирним будинком – це запорука комфортного проживання співвласників та збереження власного майна. Розпочата реформа житлово-комунального господарства України розширила права співвласників багатоквартирних будинків та надала можливість брати управління власним будинком у свої руки. Про це повідомляють в Департаменті інфраструктури та ЖКГ облдержадміністрації.

Для того, щоб співвласники багатоквартирних будинків змогли обрати для себе оптимальну форму управління, вони насамперед повинні бути зацікавлені в покращенні своїх житлових умов, зокрема, отриманні якісних послуг, прозорих розрахунків тощо.

Саме тому, перший крок – це ініціювання та проведення загальних зборів усіх мешканців квартир будинку та публічне обговорення можливих варіантів щодо форм управління.

Другий крок – обрання оптимальної форми управління шляхом голосуванням співвласників будинку.

Жителі багатоквартирних будинків мають право самостійно обирати одну з трьох форм управління, передбачених Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», зокрема:

створення ОСББ, що спонукає брати на себе відповідальність жителів власного будинку;
залучення до управління будинком управителя, якого співвласники обирають самостійно, або у разі не прийняття рішення про форму управління, управителя на конкурсній основі призначає міська влада;
самостійне управління багатоквартирним будинком, не створюючи ОСББ
та не залучаючи управителя.

Останнім часом у споживачів виникає все більше запитань саме до другої форми – залучення управителя (управлінської компанії). Управитель (управлінська компанія) може бути обраний як за рішенням співвласників будинку, так і органом місцевого самоврядування.

У разі, якщо співвласники будинку, в якому не створено ОСББ, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, органи місцевого самоврядування проводять конкурс та призначають управителя.

За таких умов ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком, у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах, може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором.

Наголошуємо, що у разі, якщо співвласники не задоволені роботою управлінської компанії, вони мають право на будь-якому етапі функціонування багатоквартирного будинку скликати загальні збори та переобрати іншого управителя або прийняти рішення про створення ОСББ.

Реалізація рішень із зазначених питань тягне за собою припинення дії Договору з управління. Співвласники будинків, яким призначено управителя на конкурсних засадах, зобов’язані письмово попередити про розірвання договору не пізніше, як за два місяці до моменту розірвання, а співвласники будинків, які самостійно обрали управителя, попереджають про розірвання Договору не пізніше, як за один місяць до закінчення терміну дії Договору.

Разом з тим інформуємо, що спори та розбіжності, що можуть виникнути під час надання послуги з управління, якщо вони не будуть узгоджені шляхом переговорів між сторонами, вирішуються в судовому порядку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x