В Україні здають втричі менше крові, ніж в інших країнах світу

В Україні здають втричі менше крові, ніж в інших країнах світу

Донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни. Переливання компонентів крові є невід’ємною складовою хірургічних операцій. Кров використовують під час лікування від анемії, деяких видів раку та інших недуг. Кров потрібна людям, які травмувалися внаслідок ДТП, нещасних випадків, стихійних лих тощо. Спеціалізовані заклади щодня мають заготовляти кров для забезпечення таких пацієнтів. Кров має термін придатності, тобто її запас необхідно регулярно поповнювати і потреба в донорах – постійна. За даними порталу Donor.ua, в Україні за рік роблять близько 11 донацій крові на тисячу жителів. Світова ж норма становить 33 донації на тисячу людей.

Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я, забезпечити достатню кількість безпечної крові можна тільки за рахунок її регулярної безоплатної здачі добровільними донорами. Саме тому, щоб висловити вдячність донорам і закликати людей більш активно здавати кров, у 2005 році Всесвітня асамблея охорони здоров\’я заснувала спеціальний день: Всесвітній день донора крові. Він відзначається щорічно 14 червня. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Ініціювали проведення цього свята чотири міжнародні організації, які займаються пропагандою добровільного донорства: Всесвітня організація охорони здоров\’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста, Федерація організацій донорів крові й Товариство з переливання крові. Це свято – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

В Україні здають втричі менше крові, ніж в інших країнах світу

У 2020 році кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора присвячена темі «Безпечна кров рятує життя» і проходить під гаслом «Здавати кров в ім\’я здорового світу». У центрі уваги кампанії – особистий внесок кожного донора в охорону здоров᾿я оточуючих людей. В рамках кампанії людей у всьому світі закликають рятувати життя, добровільно і регулярно здаючи кров.

Крім того, Всесвітній день донора крові та обрана для нього тема є приводом закликати уряди, національні органи охорони здоров’я та національні служби крові виділяти достатні ресурси, створювати системи й інфраструктуру, необхідні для збільшення об’єму крові, яку безоплатно надають добровільні донори; забезпечувати якісне медичне обслуговування донорів; розширювати належне використання крові в клініках; створювати системи нагляду за всіма етапами ланцюжка переливання крові.

Центр громадського здоров’я МОЗ України зазначає, що у період коронавірусу установам системи крові слід активізуватися для підтримання безпечних і достатніх запасів крові та додатково працювати з донорами. Їх треба інформувати як про коронавірусну інфекцію COVID-19, шляхи передавання та перші симптоми, так і про те, що здавати кров у цей час безпечно. Медичний персонал повинен дотримуватися гігієнічної безпеки, щоб запобігти поширенню всіх інфекцій. Безпека донорства є пріоритетом.

В Україні здають втричі менше крові, ніж в інших країнах світу

До Всесвітнього дня донора крові Центр громадського здоров’я МОЗ України оголосив Всеукраїнський флешмоб. Аби взяти у ньому участь, необхідно з 10 до 19 червня стати донором крові, зробити фото, на якому видно, що ви здаєте кров. Знімок потрібно опублікувати на своїй сторінці у Facebook із хештегом #яДонор або #яДонорка. На час дії конкурсу сторінку треба зробити відкритою для усіх користувачів Facebook. 19 червня серед всіх учасників розіграють 5 подарункових наборів.

В Україні здають втричі менше крові, ніж в інших країнах світу

У Черкаському обласному центрі Служби крові з нагоди Дня донора кожному волонтерові презентували приємні подарунки. Тут радо приймають усіх охочих долучитися до донорської справи. Щодень приходять сюди здати кров до 50 осіб. Процедура забору плазми триває 40 хвилин, крові – 10. Єдиним проханням медиків до донорів є дотримання дієти у переддень та день забору крові.

Медики запевняють, що донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених МОЗ України. Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.

Що необхідно знати, аби стати донором та врятувати життя людей?
Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років. Не допускаються до здавання крові особи, які страждають гострими і хронічними захворюваннями. Крім медичних показань до донорства не допускаються особи, які перебувають на обліку в наркологічному, шкірно-венерологічному і туберкульозному диспансерах. Більшість людей можуть здавати кров, якщо вони: почуваються добре та мають бажання допомогти хворій людині; не мають протипоказань до донорства; віком від 18 до 60 років; вагою від 50 кг; мають паспорт громадянина України.

Готуючись до здавання крові, необхідно пам’ятати:
– за три дні до цього відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові);
– не вживайте алкоголь за 48 годин до здавання крові, виключіть із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, соління;
– обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді);
– не куріть за годину до здавання крові;
– не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
– не плануйте на цей день серйозних справ, інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю. Не бажано в цей день управляти транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх.

Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – 4 разів на рік. Після п’яти регулярних донацій рекомендовано зробити перерву не менше 3 місяців.

В Україні здають втричі менше крові, ніж в інших країнах світу

Кілька цифр в тему:
* лише 5% від тих, хто не має протипоказань щодо донорства (а це близько 60% населення планети), насправді стають донорами крові.
* в організмі дорослої людини знаходиться близько 5,6 л крові, в той час коли за один раз забирають 450-470 мл – занадто мало, щоб нанести шкоду вашому організму.
* близько 112,5 млн доз здають донори в усьому світі щорічно. Близько 47% цих доз донорської крові заготовлюють у країнах з високим рівнем доходу, де проживає менш як 19% населення світу.
* лише у 57 країнах світу переважає стовідсотково добровільне безоплатне донорство.
* кількість доз крові у світі на рік становить 112,5 мільйонів.
* близько 50% донацій відбувається у країнах з низьким і середнім рівнями доходів, де проживає майже 80% населення світу.
* у середньому, у країнах з високим рівнем доходу населення у 9 разів більш охоче здає кров, ніж у країнах з низьким рівнем доходу.
* за даними порталу Donor.ua, в Україні за рік робить близько 11 донацій крові на тисячу жителів. Світова норма становить 33 донації на тисячу людей.
* в Україні близько 70 % донорів здають кров лише один раз. Цього недостатньо, щоби забезпечити потребу та допомогти всім, кому потрібна кров. Кожна здача крові дуже важлива, а будь-яка група крові потрібна щодня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x