Ми прокинемося в іншій країні

Ми прокинемося в іншій країні

Черкащина — регіон, де немає однозначного вибору населення стосовно конкретної ідеологічної партійної сили, приміром як на заході чи на сході країни. Традиційною у нас залишиться підтримка лише двох крайніх ліній з лівого і правого боку, зокрема 10-15% виборців підтримають «Опозиційну платформу — «За життя», «Партію Шарія» та «Опозиційний блок». І так само на правому боці орієнтовно 10% виборців віддадуть голоси за ВО «Свобода» чи «Національний корпус». За голоси усіх інших виборців боротиметься весь спектр партій: «Голос», ВО «Батьківщина», «Слуга Народу», «Європейська солідарність», «Сила і честь», місцеві регіональні проєкти — це ВО «Черкащани» та Партія Вільних Демократів. Саме ці політичні сили буквально вириватимуть один у одного відсотки і це все спричинить громадянські політичні протистояння і нині ми вже можемо спостерігати початок такої боротьби. Навряд чи будуть створені об’єднання в блоки, чи іменні блоки з мером і таке інше.

Звичайно, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який є очільником обласного осередку ВО «Батьківщина», досить відомий і потужний у місті, має високий рейтинг, але рейтинг партії і мера не можна ототожнювати. Я навіть припускаю, що рейтинг «Батьківщини» потягне вниз самого Бондаренка. Бо якщо раніше Черкащина мала велику підтримку діяльності Юлії Тимошенко, то тепер вона спустилась до 10-15%, максимум 20%. Якщо ж Бондаренко вирішить таки іти на вибори під прапорами «Батьківщини», то в такому разі мер може підтягнути рейтинг цієї партії. Це, звичайно, збільшить кількість відсотків голосів самій партії, але забере голосів у самого Бондаренка.

Окремо варто сказати про «Слугу народу». Їхній високий рейтинг ніде не дівся, так, він дещо зменшився за рік, але залишається стабільно високим. Втім на Черкащині партія ніяк не визначиться з очільниками обласних та міських осередків, кандидатом на міського голову. Лише протягом останніх днів почала з’являтися інформація про їх діяльність, але вона якась хаотична і незрозуміла. І така невизначеність породжує невпевненість людей підтримувати «Слугу народу» та з кожним днем їх рейтинг зменшується.

Але, як показала виборча кампанія самого Володимира Зеленського і потім партії «Слуги народу», вони за місяць-два можуть зробити яскраву швидку кампанію, яка знову змусить людей повірити і віддати голоси за цю партію. Адже партія вміє працювати з виборцями, знає, що їм потрібно, і в який момент це подати, цілком можливо, що така сама стратегія буде і на цих виборах також.

На жаль, у нас немає ідеологічних партій, і тому люди голосують не за ідеологію чи підтримку конкретного напрямку, курсу, а за обличчя, яскраві картинки і обіцянки.

Що ж до кандидатів в міські голови Черкас, то нині офіційно заявив про те, що буде балотуватись, підприємець, представник партії «Голос» Віктор Євпак. Він стартував на парламентських виборах, посів друге місце, не припиняє працювати і гуртувати навколо себе нових людей. Я думаю, що це буде суттєвий гравець у цій виборчій кампанії.

Дуже багато залежить від того, на кого зробить ставку та запропонує в мери Черкас «Слуга народу». Особливо, якщо врахувати резонансні події навколо передчасного пом’якшення карантину чинним мером Черкас і у зв’язку з цим конфлікту між Володимиром Зеленським та Анатолієм Бондаренком. Якщо пропрезидентська партія знайде сильного кандидата і вкладеться у виборчу компанію, то цілком можливо, що цей кандидат вийде у другий тур разом з Анатолієм Бондаренком. А далі вже нічого не можна прогнозувати.

Нині міський голова Черкас втрачає контроль над своєю командою і над тими подіями, які відбуваються в міській раді. Це свідчить заява про складання повноважень секретаря міської ради Ярослава Нищика, його вихід з партії ВО «Свобода», заява про звільнення заступниці міського голови Людмили Бордунос тощо. Система почала давати збій, і перед виборами — це дуже поганий сигнал для того, щоб починати мерську кампанію. Однозначно те, що чинний мер вийде в другий тур, але з ким саме, від цього залежатиме подальший розвиток подій.

Сама ж ситуація після виборів, і конфігурація міської ради зміниться обов’язково, нова система, яка має запрацювати за новим виборчим кодексом, приведе інших людей, не зважаючи на те, яким буде прізвище мера. Враховуючи конфлікт, який закладений між Бондаренком і Зеленським, між «Слугою народу» і «Батьківщиною», будуть продовжуватись протистояння в міськраді щодо обрання секретаря і формування виконкому. Господарські ж питання стоятимуть на крайньому місці.

Вибори пройдуть під егідою реформи децентралізації, і тут йтиметься про зовсім інші повноваження міських рад, іншу конфігурацію самої адміністративної системи України, суттєво вплине і те, що виконкоми будуть обиратись місцевими радами, ми прокинемося в іншій країні і на це з великою часткою ймовірності можна розраховувати.

За матеріалами day.kyiv.ua

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x