На Черкащині очікують рекордний врожай соняшнику

На Черкащині очікують рекордний врожай соняшнику

Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання та підсихання грунту дозволило аграріям області розпочати сівбу соняшника в ранні строки. Площа, засіяна в цьому році цією культурою, для нашої області є рекордною – 216,9 тис. га. За прогнозами синоптиків, подальший розвиток погодних умов має покращити врожайність соняшнику. Повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань на своїй сторінці в Фейсбук.

Агрометеорологи Черкаського обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують середньообласний врожай соняшника в межах рекордних значень – 32 ц/га. Валовий збір, з урахуванням засіяних площ – в межах 690 тис.

Прохолодна, дощова травнева погода та низькі нічні температури повітря обумовлювали уповільнений початковий розвиток рослин, проте були цілком сприятливими для формування міцної кореневої системи. Проте, із встановленням спекотної погоди, ріст та розвиток активізувався. А через випадання періодичних дощів проблем зі зволоженням грунту здебільшого не було.

Динаміка урожайності соняшника з 1990 по 2019 роки показує значні його коливання. Розпочинаючи з 2000 року маємо чітку тенденцію до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових технологій, використанню гібридів, які мають потужну генетику і добрий вигляд та своєчасне внесення добрив і добавок.

В останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а роком-рекордсменом є 2019, коли в середньому по області було зібрано 33 ц/га. Найбільш низький за останні роки було зібрано в посушливому 2007 році – в середньому 15 ц/га.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x