Борошниста роса і хлібний жук знищують сільськогосподарські культури на Черкащині

Борошниста роса і хлібний жук знищують сільськогосподарські культури на Черкащині

Про те, які шкідники і хвороби загрожують сільськогосподарським культурам на Черкащині у розпал червня повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Підвищена вологість і висока температура повітря сприяли ураженню рослин цукрових буряків такими хворобами, як церкоспороз та борошниста роса. За прогнозом фіто санітарів, надалі поширюватимуться фомоз, рамуляріоз, альтернаріоз, пероноспороз.

Борошниста роса і хлібний жук знищують сільськогосподарські культури на Черкащині

Обмежує розвиток зазначених хвороб обробіток рослин рекомендованими фунгіцидами з діючими речовинами: піраклостробін + епоксиконазол, карбендазим, пікоксістробін + ципроконазол, ципроконазол, ципроконазол + пропіконазол, азоксистробін + ципроконазол, тетраконазол, флутріафол + карбендазим, флутріафол, пропіконазол, трифлоксістробін + ципроконазол та іншими відповідно до регламентів застосування.

Також розпочалося крайове заселення посівів озимої пшениці хлібним жуком кузькою. Масовий вихід з грунту хлібних жуків (кузька, красун, хрестоносець) та живлення на колосках проходитиме в період цвітіння – формування зерна колосових культур. Жуки виїдають зерна злаків у період молочної стиглості, а тверді зерна вибивають на ґрунт. Особливо сильно пошкоджують пшеницю, жито, ячмінь. Личинки вражають корені жита, пшениці, кукурудзи, буряків, соняшнику, картоплі, тютюну, плодових саджанців у розсадниках.

На колосках озимої пшениці з’явились личинки трипса пшеничного, які спочатку висмоктують сік з колоскових лусок та квіткових плівок, а потім пошкоджують зерно, яке знаходиться у м’якому стані.

За перевищення хлібними жуками порогу шкодочинності – 3-4 особини на кв. м, трипса пшеничного – 8-10 особин /стебло або 50-100 трипсів на 100 помахів сачка рекомендується проводити обробітки інсектицидами з діючими речовинами: тіаметоксам, імідаклоприд, дельтаметрин, лямбда-цигалотрин, хлорпірифос + циперметрин, зета-циперметрин.

Інсектициди із зазначеними діючими речовинами захистять посіви зернових колосових культур від пошкодження хлібними клопами, хлібними п`явицями, злаковими мухами, злаковими попелицями, хлібними пильщиками.

Борошниста роса і хлібний жук знищують сільськогосподарські культури на Черкащині

Рослини сої осередково пошкоджують гусениці І покоління совки-гамми. В подальшому рослинам загрожуватимуть відроджені гусениці інших листогризучих совок, чортополохівки, лучного метелика. Зазначені комахи можуть завдавати шкоди також соняшнику, кукурудзі, буряку, бобовим та овочевим культурам.

Тому необхідно посилити увагу щодо спостереження за розвитком шкідників і за перевищення порогу шкодочинності провести захисні обробітки рекомендованими препаратами відповідно до регламентів застосування.

Поріг шкодочинності: гусениць листогризучих совок – 1-3 особини на рослину, чортополохівки – 1,5-2 особин на рослину, лучного метелика – в посівах кукурудзи, соняшника, на травах – 5-10 гусениць на кв.м, сої , цукрових буряках – 4-5 гусениць на кв.м.

Нагадуємо, що обробітки пестицидами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

Не менше як за дві доби про час та місце проведення обробітків наземними агрегатами, за три доби – авіаційним методом, необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних рад, населення села та пасічників.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x