На Чигиринщині ЧДТУ презентував дизайн-проєкти для громади

На Чигиринщині ЧДТУ презентував дизайн-проєкти для громади

У межах проєкту «Партнерська співпраця в дії» вчені та студенти Черкаського державного технологічного університету зустрілися з представниками Медведівської об᾿єднаної територіальної громади. Науковці презентували результати спільної роботи. На прохання громади вони розробили проєкт центральної площі села та дизайн дитячого садочку. Під час офіційної презентації були присутні також представники місцевої влади та громадські активісти.

Взаємодія між навчальним закладом та громадою триває вже протягом певного часу. Ідеї перших кроків партнерської співпраці виникли під час Днів ЧДТУ у Медведівській ОТГ, що проходили під гаслом «Вчись! Працюй! Живи на Черкащині!».

– Регіональний освітньо-просвітницький проєкт «Вчись! Працюй! Живи на Черкащині!» ЧДТУ започаткував у 2017 році. Один із його складників – співпраця з ОТГ, – говорить проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко. – Першим запропонував співпрацю саме голова Медведівської ОТГ Олексій Григорович Лавріненко. Тоді представники університету приїхали у школу, де зібралися всі її випускники. Друга хвиля відбулася після спілкування з учнями Медведівської школи. Викладачі кафедри енерготехнологій поїхали в школу і за допомогою обладнання, яким навчають студентів, тепловізорів, провели енергоаудит школи. Це не лише мало практичну мету замінити вікна в школі, а й допомогло залучити студентів до такої спеціальності як теплоенергетика. Наступний етап був – приїзд Олексія Григоровича до нас в університет і пропозиція, щоб кафедра дизайну допомогла розробити дизайн-проєкти. Перший – це площа в центрі села. Другий – це дизайн-проєкт дитячого садочка. Їх здійснювали в межах бакалаврської магістерської роботи. Завдання роздали студентам у вересні. Вони приїжджали в Медведівку, вимірювали, брали всі дані, в цьому році відбувся захист бакалаврських та магістерських робіт і сьогодні їх представили жителям Медведівки.

На Чигиринщині ЧДТУ презентував дизайн-проєкти для громади

Упродовж онлайн-презентації завідувачка кафедри дизайну ЧДТУ Наталія Романенко та студентки-дизайнери групи ДЗ-72 Анастасія Мороз і Карина Шепель ознайомили аудиторію з унікальними проєктами, які розробили під керівництвом старших викладачів Григорія Депутата та Сергія Шилімова спеціально для розвитку Медведівської об᾿єднаної територіальної громади та з перспективами подальшої співпраці. Окрім цього, дизайнери ЧДТУ додатково розробили проєкт дитячого садочку «Дизайн-проєкт інтер’єрів для дошкільного закладу в с. Медведівка», який захистила студентка бакалаврату групи ЗДЗ-52 Тетяна Чубар під керівництвом старшого викладача Григорія Депутата, та проєкт ландшафтного дизайну парку у селі Медведівка, який розробив випускник магістратури Сергій Нестеренко під керівництвом доцента Демессіе Меркуріа Келкай.

На Чигиринщині ЧДТУ презентував дизайн-проєкти для громади

– Ми продовжуємо взаємодію нашого університету з Медведівською ОТГ, з якою ми співпрацюємо з самого створення, говорить ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор. – У межах цієї співпраці ми презентуємо студентські розробки щодо благоустрою парку, дитячих садочків. Ми хочемо, щоб наші проєкти були впроваджені саме для громадян ОТГ, щоб люди не лише працювали, а й могли приємно відпочити. Взагалі ЧДТУ працює з багатьма ОТГ. Університет не може існувати сам по собі, він несе досить велике соціальне навантаження як у плані освітницького процесу, так і гуманітарного. Ми виступили з ініціативою «Вчись! Працюй! Живи на Черкащині!», і робимо все, щоб молодь тут залишилася, щоб були робочі місця. Коронавірус трошки нам нашкодив у цьому процесі, але взагалі є мета організувати співпрацю з усіма громадами.

За словами керівника місцевої ОТГ співпраця між навчальним закладом та селянами надзвичайно корисна для них.
– До нашої ОТГ входять Головківка, Медведівка, Івківці, Зам᾿ятниця і Деменці. Це близько трьох тисяч жителів, але восени чекаємо, що приєднається ще декілька сім і кількість населення нашої громади збільшиться до 5 тисяч, – розповідає голова Медведівської об᾿єднаної територіальної громади Олексій Лавріненко. – Така співпраця надзвичайно корисна для нашої громади. Тепер будемо відшукувати можливості для залучення коштів під ці проєкти. Ми дуже задоволені такими дружніми стосунками саме з цим університетом, бо він позиціонує себе закладом, який тісно пов᾿язаний із життям звичайних людей та громад.

На Чигиринщині ЧДТУ презентував дизайн-проєкти для громади

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x