Санаторні школи на Черкащині не закриватимуть?

Санаторні школи на Черкащині не закриватимуть?

Комітет освіти, науки та інновацій спільними зусиллями напрацював проект Закону 3719 про внесення змін до п.3 розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі. Він передбачає, зокрема: скасування норми про припинення прийому учнів до шкіл такого типу; пропонує змінити норму про вимогу трансформації санаторних шкіл лише у ліцеї та ін. Найближчим часом законопроект буде винесено на розгляд парламенту! Про це повідомляється на офіційній сторінці інституції у Фейсбук.

Про те, наскільки важливим є такі школи для хворих діток і їхніх батьків розповів відомий вчений, професор кафедри історії України Владислав Боєчко, для якого ця тема стала близькою з особистих причин

Санаторні школи на Черкащині не закриватимуть?

– Я в темі санаторних шкіл тому, що в середньої доньки поставили ще в садочку діагноз «сколіотична хвороба першого ступеня», – говорить Владислав Боєчко. – Нам порекомендували пройти обстеження і піти на навчання в чотирнадцяту санаторну школу. Ми так і зробили. Ми звернулися до обласного ортопеда. Він дав направлення, ми пішли в перший клас і зрозуміли, що це дійсно школа майбутнього, яка відповідає всім вимогам нової української школи. Навчається 20 дітей в класі, класи обладнані, тут є вчитель і його помічник, індивідуальне обладнання, інтерактивні парти, прилади для того, щоб навчалися діти саме з таким захворюванням. В школі є басейн, роблять фізпроцедури, чергується навантаження і розвантаження організму дитини. Школа існує для активної профілактики, щоб не допустити інвалідізації дітей у подальшому. Ми успішно навчалися в цій школі, і раптом, як грім серед ясного неба, в січні нас зібрали класні керівники і повідомили, що прийняли закон про повну загальну середню освіту. А в прикінцевих положеннях є така норма, що санаторні школи повинні бути перепрофільовані в ліцеї, перші ж класи не можна набирати вже з цього року. Взагалі ж ці навчальні заклади будуть переформатовувати до 2021 року. Ми з іншими батьками почали звертатися до державних органів влади, і нам сказали, що, на їхню думку, такі школи вже не потрібні. Після цього розпочалися інформаційні атаки на школи. Почали запускати інформацію, що батьки купують довідки, а діти взагалі не хворі, що вони перебувають за рахунок держави в таких навчальних закладах, що лікування в таких школах не відповідає нормам медицини і навіть з᾿явилася інформація про те, що такі заклади варто вважати місцями несвободи.
22 січня ми зідзвонилися з батьками з інших міст України. Як виявилося, таких шкіл в країні всього 66, по 2-3 на кожну область, відповідно до різних захворювань. Вони фінансуються з місцевого, обласного, на 80 %. Наприклад, у черкаській школі державний бюджет покриває лише 17 мільйонів субвенції на рік, а все інше фінансується облрадою.
Ми організували акції протесту під офісом Президента і під Міністерством освіти і науки, та розуміння не знайшли. Така ситуація продовжувалася до оголошення карантину, потім ми почали писати відкриті листи, звернення в Уряд, зверталися і до місцевих депутатів, але це теж не дало результату. На щастя, нас підтримали депутати від «Слуги Народу» Олександр Кочура і Лариса Білозір. Вони вислухали, поїздили по школам, подивилися реальну ситуацію і почали лобіювати, щоб прийняти зміни до законодавства. Комітет не підтримав, тоді Качура звернувся до Президента і той пообіцяв уважно розглянути ситуацію і по можливості зберегти санаторні школи.

Таким чином функціонуванню та реформуванню санаторних шкіл було присвячене окреме спільне засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій та Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, яке відбулося 11 червня. Окрім членів зазначених комітетів, у засіданні взяли участь, зокрема, т. в. о. міністра освіти і науки зокрема Любомира Мандзій, міністр соціальної політики Марина Лазебна, заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина, експерт з питань деінституалізації ОП Уповноваженого Президента з прав дитини Юлія Солоха, а також, дистанційно, керівники санаторних шкіл.

Сторони висловили своє бачення майбутньої реформи, а також – зауваження до неї. Представниками міністерств було озвучено статистичну інформацію на користь необхідності реформування санаторних шкіл: 96% учнів санаторних шкіл мають батьків. Але 33% учнів бачиться з рідними лише на вихідних, 2% – взагалі не повертаються додому під час навчання. Загалом у санаторних школах перебуває 16 142 дитини і працює 7 316 працівників (в середньому – по 2 дитини на 1 працівника).
Сторони під час діалогу порушили і такі питання як відсутність нормативної бази для майбутнього перепрофілювання таких шкіл на ліцеї, необхідність окремого вирішення питання забезпечення безпеки та гідних умов життя для учнів таких шкіл з малозабезпечених чи неблагополучних родин та інше. Тому проміжні підсумки засідання були такі: закривати санаторні школи не будуть та фінансувати їх не припинять. Разом з тим школам не дозволили набирати нових учнів. Така невизначеність породжувала нові проблеми

Санаторні школи на Черкащині не закриватимуть?

– Вже цього року до нас зверталося багато батьків, діти яких мають різні ступені сколіозу, з проханням прийняти їхніх дітей на навчання. Інші навчальні заклади не можуть цього зробити. Скажу більше, навіть лікувальні заклади не можуть допомогти сьогодні таким дітям, – розповідає директор Комунального закладу «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради» Людмила Шарапа. – В лікарнях вже немає відповідних лікувальних кабінетів, масажі там сьогодні лише платні і надзвичайно дорогі, а в нас же все безкоштовно. І таких дітей дуже багато. Фактично кожна п᾿ята дитина зараз має проблеми сколіотичної хвороби. І якщо в обласному центрі, в Черкасах, ще можна якось вирішити це питання, то в районах навіть немає таких лікарів. В нас же все збалансовано, організовано, налагоджено. Саме тому директори всіх санаторних шкіл написали відкритий лист. На нього була відповідна реакція представників фракції «Слуга Народу». Вони сказали, що допустили помилку в цьому питанні і тепер будуть підтримувати санаторні школи.

Кілька днів тому, 24 червня, знову відбулося засідання Комітету освіти, науки та інновацій, де вирішено, дозволити санаторним школам набирати дітей на наступний навчальний рік. Також санаторним школам пропонують полегшити перехідний період і розширити можливості для переформатування, тобто вони зможуть змінюватися не лише на ліцеї. Найближчим часом законопроект буде винесено на розгляд парламенту, де і вирішать остаточно долю цих навчальних закладів. Хотілося б вірити, що це рішення буде продуманим і мудрим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x