Черкащина на старті жнив

Черкащина на старті жнив

Південь України вже жнивує. За термінами і значимістю період жнив можна порівняти хіба що із сівбою, але це порівняння буде відносним, адже сівбу залежно від погодних умов можна певною мірою пересувати, а жнива — ні.

Цьогоріч на полях Черкащини засіяно близько 250 тис. га ранніх хлібів. Однак, погодні умови змусили хліборобів похвилюватися за майбутній урожай. Досить згадати літньо-осінню посуху торішнього року, квітневі заморозки, часті літні зливи та шквальний вітер.
Весняно – літня вегетація відбувається за мінливої погоди. А фенологічних розвиток більшості сільгоспкультур наразі в області із випередженням середніх багаторічних строків на 1-2 тижні.

За агрометеорологічними прогнозами, цьогоріч на Черкащині очікується врожай ранньої групи зернових близький до рекордного.
Так, за спостереженнями агрометеорологів, на тестових полях області зерно озимої пшениці скрізь досягло молочної, а на окремих площах південно – східної частини, де вологозапаси грунту найнижчі – воскової стиглості та практично готове до збирання. Перехід від воскової до повної стиглості – це фізичний процес і знаходиться в повній залежності від вологості повітря. В середньому цей процес становить 9-10 діб.

За статистикою, впродовж 30-35 % терміну жнив, спостерігаються дощові дні в які збирати врожай неможливо. Найбільш складними жнива залишаються за 2004 та 2011 роками, коли опадів за 12-14 діб випало до 40% річної норми.
За синоптичними розрахунками, підсиханню зерна в кінці червня – на початку липня перешкоджатимуть періодичні дощі, тому хліборобам неслід зволікати з початком жнивної кампанії, адже одночасне дозрівання ранніх хлібів, як і торік, створить напруженість в її проведенні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x