У Черкасах високий рівень забруднення атмосферного повітря

У Черкасах високий рівень забруднення атмосферного повітря

Результати аналізу 1 318 проб атмосферного повітря, що були виконані лабораторією у червні 2020 засвідчили про зниження комплексного індексу забруднення атмосфери (ІЗА) у цілому по місту у 1,2 раза за рахунок зниження середньомісячної концентрації по формальдегіду. Про це повідомляють у Черкаському гідрометцентрі.

У травні ІЗА дорівнював 10,02; за червень – 8,15. Згідно з існуючими методами оцінки при ІЗА від 7 до 14 рівень забруднення вважається високим.
Причиною тому є присутні у повітрі шкідливі домішки: аміак, формальдегід, діоксид азоту та пил – вміст яких у повітрі Черкас перевищує середньодобову гранично допустиму концентрацію (ГДК) від 1,3 до 3 раз.
Також упродовж червня було зафіксовано 10 випадків концентрацій аміаку, що перевищували максимально-разову ГДК (4 випадки – у центрі міста: 6 випадків – у Дніпровському мікрорайоні). Найвищі перевищення (2,8 ГДК макс.раз.) спостерігались 28 червня о 13 год. у Дніпровському мікрорайоні.

Порівняно з минулим місяцем (травнем):
– збільшились середньомісячні концентрації по пилу в центрі міста вдвічі, по діоксиду азоту у Південно – західному мікрорайоні у 1,3 раза; по оксиду вуглецю (вдвічі) на всіх постах спостережень; по аміаку – у 1,1–1,4 раза;
– зменшились середньомісячні концентрації по сірководню в центрі міста вдвічі, по формальдегіду у Дніпровському мікрорайоні у 1,6 раза.

Липень стартував погодою, що сприяла зменшенню завислих речовин (пилу) в атмосфері. Значні зливові опади сприяли очищенню атмосферного повітря від всіх сторонніх домішок. Проте, як свідчать результати аналізу проб повітря виконані вже у липні, концентрації зменшувались на короткий період. Вміст аміаку та формальдегіду вже перевищував максимально разову ГДК у 1,2 та 1,7 рази відповідно, всього 4 випадки. На найближчі дні синоптики нашого центру прогнозують суху жарку погоду, яка погіршить якість повітря у місті.
Дослідження науковців підтверджують, що спекотна сонячна погода у поєднанні з неякісним повітрям, негативно впливає на самопочуття людей, особливо з серцево-судинними та легеневими захворюваннями.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x