Свято козацької каші відбулося у Козацькому, що на Звенигородщині

Свято козацької каші відбулося у Козацькому, що на Звенигородщині

«Козацькому роду нема переводу!». Цю істину красномовно підтвердило розмаїте та яскраве видовище – свято козацької каші, організоване та проведене у Козацькій загальноосвітній школи за сприяння представників Козачанського куреня вільного козацтва. Здавалося, розцвіла галявина від сорочок-вишиванок, маківок-віночків юних козачат – членів куренів шкільної козацької республіки, які вишикувалися на урочисту лінійку. Уважно вслухалися вони у розповідь ведучих про героїчне минуле українського козацтва, дзвінко виголошували девізи та виконували гімни куренів, а переможці предметних конкурсів отримували дипломи та сертифікати із рук директора закладу Сергія Коваленка. Але хвилюючою та незабутньою стала лінійка для першокласників, яких того дня урочисто посвятили у козачата кошовий отаман куреня вільного козацтва Петро Дяченко та осавула Олег Голуб. Схвильовані та збентежені, школярі давали клятву на вірність козацькому роду, а матері юних козачат зі щирою вдячністю дарували дирекції школи духмяний коровай.

– У Козацькій загальноосвітній школі – одна з найкращих систем виховання, адже ж тут підростаюче покоління виховують у дусі славних козацьких традицій, любові до рідної землі та свого народу, – відзначив, вітаючи присутніх, заступник голови райдержадміністрації Руслан Каюк.

– Сьогодні наша козацька родина поповнилася на один курінь, а це значить, що наш козацький рід буде могутнішим, сильнішим! – з гордістю мовив сільський голова Козацького Валерій Кочерга.

– Шкільна козацька республіка нині налічує 108 козачат, які гордяться довіреною їм честю. А за допомогу у вихованні наших учнів українцями-патріотами ми щиро вдячні членам Козачанського куреня вільного козацтва. Дякуємо за увагу і керівникам державної влади району та органів сільського самоврядування. Адже ж завдяки їхній увазі наші учні матимуть можливість відвідати науковий заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» та військово-патріотичний музей «Шампань», а п’ятеро із них відпочинуть у оздоровчому дитячому центрі «Звенигора», – сказав директор школи Сергій Коваленко.

Насамкінець урочистостей присутні смакували смачною козацькою кашею, яка у кожного куреня вдалася на славу. А під час проведення конкурсу облаштування куренів важко було визначити переможця, адже ж кожен курінь був по-своєму оригінальним та самобутнім. Тому і призи – солодощі, про придбання яких подбав батьківський комітет, отримали усі козачата. Найспритніші козаки демонстрували своє вміння під час проведення традиційних спортивних змагань «Козацькі забави», бо ж козацькому роду – нема переводу!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x