Минулого місяця у Черкасах виявлено 18 шкідливих домішок у повітрі

Минулого місяця у Черкасах виявлено 18 шкідливих домішок у повітрі

Спостереження за станом атмосферного повітря в місті проводиться Черкаським обласним центром з гідрометеорології. Проведення вимірів специфічних забруднюючих речовин фінансується з міського цільового фонду охорони навколишнього природного середовища. Крім того, гідрометеоцентром контролюються основні речовини, важкі метали та органічні сполуки. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі обласного центру з гідрометеорології.

Спеціалістами відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу проводиться систематизація та аналіз даних спостережень.

Систематичні спостереження за вмістом в атмосферному повітрі шкідливих речовин проводилися у травні на 3 стаціонарних постах (ПСЗ) (ПСЗ № 2-центр міста, вул. Кірова, 68; ПСЗ № 3 – мікрорайон Дніпровський, вул. Ватутіна, 146; ПСЗ № 4 – Південно-західний мікрорайон, вул. Конєва, 4) з періодичністю відбору проб – 4 рази на добу (1.00, 7.00, 13.00,19.00 ), 6 днів на тиждень.

У травні проаналізовано 1541 пробу атмосферного повітря.

У повітрі міста контролювались 18 шкідливих домішок, а саме:

– основні найбільш розповсюджені речовини: пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю;

– специфічні неорганічні речовини: аміак, оксид азоту, сірководень, сульфати;

– важкі метали: кадмій, залізо, марганець, мідь, нікель, свинець, хром, цинк;

– органічні сполуки: бенз/а/пирен, формальдегід.

З метою оцінки ступеня забрудненості атмосферного повітря використовуються граничні допустимі концентрації (ГДК): середньомісячні і максимально-разові.

У цьому місяці не виявлено випадків високого забруднення повітря більше 5 ГДК.

Значення середньомісячних концентрацій важких металів на ПСЗ № 3,4 були значно нижчими за відповідні ГДК.

Небезпечні погодні явища у травні (грози, шквали) перевищували середні кліматичні показники. Надмірні дощі сприяли розсіюванню шкідливих домішок в атмосферному повітрі міста.

Радіаційний стан у м. Черкаси впродовж травня залишався стабільним, лише 16.05 рівень ПЕД (потужність експозиційної дози) збільшився до 16 мкР/год, що можливе після інтенсивних опадів (вимивання радіонуклідів з атмосфери на поверхню грунту).

Контрольний рівень природного гамма фону (ПЕД) становить 25 мкР/год.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x