Нардеп з Черкащини відвідала дітей-переселенців

Нардеп з Черкащини відвідала дітей-переселенців

Україна вперше зіштовхнулася з проблемою переселенців, і вирішити її – це не лише законодавчі питання, а в першу чергу наша небайдужість. Про це пише нардеп Ірина Геращенко у Фейсбуці.

Геращенко розповіла про результати візиту разом із Мариною Порошенко до дитячих центрів на Київщині, де розселили переселенців.

«Ми з Мариною Порошенко сьогодні багато спілкувалися з переселенцями. З першою леді відвідали кілька дитячих центрів Макарівського району, що прийняли дітей зі Сходу. Офіційно на Київщині їх зареєстровано 1300, хоч думаю, реальна цифра набагато вища, адже багато переселенців не вставали на жодні обліки. Їм допомогають з розселенням і працевлаштуванням родичі і волонтери (за що всім низький уклін). 30% переселенців – кримчани, інші – втікали зі Сходу: з Краматорська, Слав’янська, Макіївки. Більшість – діти, від рочка до 17. Родини, яким вдалося виїхати, просять не показувати їх обличчя, бо бояться, що їх родичі, що залишилися там, матимуть проблеми. Але найбільше емоційно рве не від розповідей дорослих, а від спілкування з дітьми. Українській владі вдалося вивезти малих із певних дитячих центрів Краматорська, інших міст (на жаль, не всіх), через 12-15 блокпостів з бойовиками вивозили і дітей, що мають батьків, що залишаються в зоні АТО. Вони, як кошенята, туляться до незнайомих дорослих і тебе просто накриває хвиля їх суму, худенькі ручки, що тягнуться до тебе, насправді, мріють обійняти маму-тата-бабусю. Звичайно, ми послухали їх вірші (а вони пишуть такі філософські речі, про мир, про війну, про країну), відповіли на дуже політизовані питання підлітків, потримали на руках малечу, губернатор Київщини Володимир Шандра зіграв з краматорськими хлопцями у футбол (програв, до речі): Але найбільше хотілося б дати їм точну відповідь – коли вони зможуть повернутися в мирний Донбас…», – написала Геращенко.

Нардеп з Черкащини відвідала дітей-переселенців

Нардеп пообіцяла за підсумками поїздки підготувати пропозиції до Уряду і місцевої влади, зокрема – що кожну родину переселенців має відвідати сімейний лікар, а дітей – якщо є потреба – проконсультувати психолог.

«Україна вперше зіштовхнулася з проблемою переселенців, і вирішити її – це не лише законодавчі питання, а в першу чергу наша небайдужість», – зазначила Геращенко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x