Верховна Рада прийняла Закон «Про вищу освіту»

Верховна Рада прийняла Закон «Про вищу освіту»

Ухвалений Закон України «Про вищу освіту» набере чинності після його підписання президентом України. Про це повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки, пише Освіта.ua

Також в освітньому відомстві окреслили основні нововведення ухваленого парламентом закону.

Зокрема, буде створено окремий колегіальний орган – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, буде суттєво посилено антиплагіатні норми і відповідальність за них.

Створюватиметься новий механізм виборів ректорів вищих навчальних закладів (участь всього викладацького складу та збільшено у відповідній пропорції (не більше 15%) кількість студентів, які братимуть участь у голосуванні). Заплановано, що вибори будуть відбуватися в один тур за системою «перехідного голосу». Для ректорів, деканів і завідувачів кафедр прописано обмеження перебування на посаді – не більше двох строків (5+5). У відповідності до норм Закону «Про вищу освіту» усі вищі навчальні заклади отримають право остаточного присудження наукових ступенів. У Національному агентстві залишається питання акредитації спецрад і розгляд апеляцій на їх рішення.

Після набуття чинності законом державні вищі навчальні заклади зможуть розміщувати власні надходження від своєї освітньої, наукової та навчально-виробничої діяльності на рахунках установ державних банків. Також законом зменшено кількість годин навчального навантаження викладачів на одну ставку з 900 год до 600 год. Зменшено навантаження на студентів – кількість годин в одному кредиті змінено з 36 до 30.

З 2016 року запроваджуватиметься новий механізм електронного вступу до ВНЗ і автоматичного розміщення місць державного замовлення. Передбачено створення умов для збільшення мобільності студентів і викладачів. Протягом визначеного у законопроекті перехідного періоду із системи вищої освіти буде вилучено рівень молодшого спеціаліста та запроваджено ступінь молодшого бакалавра як скорочений цикл підготовки бакалаврів. Як відомо, Закон України \”Про вищу освіту\” був ухвалений у парламенті 1 липня, за відповідне рішення проголосувало 276 народних депутатів.

З черкаських депутатів-мажориторників Закон підтримали: Леонід Даценко, Геннадій Бобов, Валентин Ничипоренко, Михайло Поплавський. Був відсутнім на зібранні Володимир Зубик, Антон Яценко не голосував за дане питання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x