«Мости над Россю» вдев’яте відбулися в Корсуні

«Мости над Россю» вдев’яте відбулися в Корсуні

«Мости над Россю» – символічна назва Міжобласного мистецько-екологічного конкурсу – фестивалю української естрадної, народної та авторської пісні, що вже вдев’яте відбувся у Корсуні-Шевченківському. Ідея фестивалю належить корсунчанам поету і виконавцю пісень Володимиру Оніщенку (вже покійному), самодіяльному композитору і співаку Сергію Калініченку, а втілена була в життя завдяки підтримці колективу районного будинку культури на чолі з Галиною Вірченко. Над назвою фестивалю довго не думали: у Корсуні-Шевченківському на Росі 17 мостів. Вони об’єднують людей з обох берегів, як пісня об’єднує жителів Надросся в турботі про чисту Рось і благодатне довкілля, в любові до рідного краю. Про це «Нова Доба» дізналася з «Черкаського краю».

Цього літа до Корсуня-Шевченківського з’їхалися вокалісти та художні колективи з багатьох міст і сіл Черкаської та Київської областей (у попередні роки участь брали й самодіяльні артисти інших областей, через які протікає Рось). З 10-ї ранку тривало прослуховування, поважне журі на чолі з відомим поетом-піснярем, почесним громадянином нашого міста Владленом Ковтуном, за участю народного артиста України, лауреата державної премії ім.Т.Г.Шевченка Олеся Харченка визначало переможців та учасників вечірнього гала-концерту. Про громадську вагу фестивалю свідчив переповнений зал районного будинку культури та присутність на концерті керівників району і міста.
Високу оцінку фестивалю дав Олесь Харченко, підкресливши: «Фестиваль за дев’ять років значно виріс у творчому плані. А ще ми побачили на сцені дуже багато талановитих дітей. І це вселяє надію і в Україну, і в майбутнє цього фестивалю».
Якраз із відзначення наймолодших учасників розпочалося дійство. «Перлинкою Надросся» назвали голосисту Євгенію Шост з с. Вергунів Черкаського району за її «Маленьку україночку». «Надією Надросся» став корсунчанин Ігор Кріт, професійно виконавши «Згаяний час» гурту «Фліт» під власний акомпанемент на гітарі.

Відразу кілька нагород дісталося без сумніву талановитій Тетяні Корчовній, уродженці с. Коритні Монастирищенського району, нині студентці Корсунь-Шевченківського педколеджу. Вона отримала призи фестивалю за кращу лірико-патріотичну пісню про «малу батьківщину», за кращу пісню про річку Рось, а від місцевого радіо «На хвилі Корсуня» та спонсора – турфірми «Фламінго» – путівку на море за виконання найпопулярнішої пісні радіоефіру «А у Корсуні медово пахне літо». Відзначено й авторів пісні – поетесу Марію Курінну та самодіяльного композитора Володимира Буваку.
Думка журі при визначенні кращих виконавців у багатьох номінаціях була вирішальною, але й по реакції залу можна було судити про їх артистизм і професійність. Зокрема, шквал оплесків і вигуки «Браво!», як і 1 місце в номінації «Авторська пісня» заслужив фольклорний колектив «Надвечір’я з с. Кумейок Черкаського району за «Пісню про матір», слова якої написала керівник і учасниця колективу Ольга Скирда.

Не шкодували глядачі долонь і для інших переможців фестивалю. З пелюшок, як мовиться, на аматорській сцені теперішні школярики Владислав Макаревич та Настуня Твердохліб із Стеблева Корсунь-Шевченківського району, а вже переможці багатьох районних і всеукраїнських конкурсів. Вони й тепер «запалили» зал енергією народних пісень. Потужно і натхненно виконала пісню «Ой, роде наш красний» юна Валерія Кисла із Звенигородки, яка й виборола перше місце у номінації «Народна пісня». Веселково розквітла сцена з виходом ансамблю «Червоні маки» з с. Білоусівки Драбівського району. Корсунчанка Римма Хромцова та сімейний дует Галини Яценко і Катерини Овсієнко із Драбова й стали переможцями у номінації «Естрадна пісня». Катерині Овсієнко одностайно присудили гран-прі і вперше в історії фестивалю грошову премію в розмірі 1 тисячу гривень.

Відзнаку за патріотизм і участь у молодіжній акції «За єдину Україну» одержав житель Корсуня-Шевченківського Володимир Коновалюк: з його ініціативи молодь розфарбувала один з 17 мостів через Рось у кольори національного прапора. Володимир дістав нагороду з рук представника районної організації партії «Удар» Василя Піскуна та начальника відділу культури Ірини Трунцевої.
Патріотичний дух фестивалю підтримали своїми виступами гості – Олесь Харченко, відома оперна співачка Олена Вахрушева,вокальне тріо «Барви з Черкас», корсунські співаки брати Андрій та Василь Томіленки. Особливим гостем виявився Костянтин Олійник з Харкова – трубач Майдану від його початку і до виборів Президента України. Він виконав кілька мелодій з тих, якими надихав майданівців. Саме під акомпанемент його труби учасники фестивалю разом з глядачами виконали Гімн України наприкінці свята.
Залишається додати, що фестиваль підтримали матеріально небайдужі і до екології, і до народної творчості люди: голова райспоживтовариства Микола Недоступ,директор ТОВ «АгроРось», депутат обласної ради Петро Євич, керуюча відділенням «Приватбанку» Людмила Оніщенко, директор СТОВ «Агрофірма Корсунь» Михайло Савченко, директор ТОВ «Коріс АМ» Михайло Прядченко, приватний підприємець Леонід Шевченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x