Старікова: Черкаська область має бути у десятці найкращих

Старікова: Черкаська область має бути у десятці найкращих

Про основні пріоритети розбудови краю, які визначені Програмою економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2014 рік доповіла під час засідання колегії перший заступник голови облдержадміністрації Наталія Старікова. Про це «Нова Доба» дізналася в ОДА.
Метою Програми є активізація розвитку економіки області, збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, ефективність використання фінансового ресурсу, посилення соціального захисту громадян, проте, особливу увагу приділено розвитку сільських територій.
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, власних коштів підприємств і організацій, розташованих на території населених пунктів, коштів інвесторів, відповідно до укладених соціальних угод та інших джерел, не заборонених законодавством.
У продовження виступу Наталія Володимирівна наголосила, що 2014 рік як для України, так і нашої області є знаковим у політичному, економічному та соціальному напрямах.

Формування та розвиток туристичної галузі
За словами Наталії Старікової, найбільш відчутний вплив відчула галузь промисловості. За січень-травень реалізовано продукції більш ніж на 12 млрд. грн. Індекс промислового виробництва – на рівні 91,5 %, в той час як по Україні – 95,4 %. У хімічній галузі обсяги виробництва скоротились на 22,6 %. З відставанням у 4,8 % завершила звітний період харчова промисловість.
Не дивлячись на негативні моменти, є й позитивні зміни у промисловості. Так, збільшено виробництво соняшникової олії на 17,2 % та масла вершкового на 33,9 %.
Важливою складовою промислового комплексу області є галузь машинобудування. Нині покращилися виробничі показники на ПАТ «Черкаський автобус». У травні цього року в Черкасах було виготовлено 40 автобусів, що складає 75 % від загального обсягу виробництва автобусів в Україні.
Обсяг валової продукції сільських господарств усіх категорій за січень-травень 2014 року збільшився на 1,2 % до відповідного періоду минулого року і становить 2 млрд. 424 млн. грн. (більше на 28,8 млн. грн.), зокрема в сільськогосподарських підприємствах – на 1,6 %. В галузі рослинництва очікується отримати вал зерна на рівні 3,5 млн. тонн.

За короткий проміжок часу роботи нової влади зроблені реальні кроки. Зокрема, проведено зустрічі та підписані меморандуми про співробітництво з «Жеріко Франсе» – французською інжирінговою компанією, щодо реалізації проектів у аграрній сфері, ПП «КООР International UA» – фірмою, яка зацікавлена реалізувати проект із будівництва заводу комплексної переробки твердих побутових відходів. Також ведеться робота щодо повернення на Черкащину французької компанії «Bonduelle», яка планувала побудувати завод із виробництва консервованої кукурудзи та горошку в Черкаському районі. За ініціативи облдержадміністрації створено КП «Агентство регіонального розвитку ІнвестІнЧеркаси» та на базі Черкаської торгово-промислової палати запрацював Центр розвитку експортного потенціалу області, що сприятиме покращенню бізнес-клімату регіону.
Задля розвитку сільських територій в області впроваджується проект ЄС щодо створення регіонального тренінгового й практичного центру для розвитку мультифункціональних кооперативів. Також успішно реалізується проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду фаза – ІІ». На сьогодні вже реалізовано 54 мікропроекти в 13 районах й ще 13 – знаходяться у стадії реалізації. Загальна вартість затверджених мікропроектних пропозицій – 11 млн. грн.

Задля якісного функціонування сфери житлово-комунального господарства розроблена регіональна програма модернізації комунальної теплоенергетики, якою передбачено заходи щодо скорочення споживання природного газу на 30 % та використання альтернативних видів палива. Також на сьогодні проводиться активна підготовка комунальних об’єктів до роботи в осінньо-зимовий період.
На жаль, поряд зі здобутками є й проблеми. Так, в області спостерігається стрімке погіршення технічного стану значної кількості споруд, обладнання, систем водопостачання та опалення. В аварійному стані перебуває 21,3 % водопровідних мереж.
За рейтинговою оцінкою результатів діяльності регіонів України у січні-березні 2014 року область посідає загальне 13 місце (у 2013 році – 16), зокрема за показниками: економічний розвиток – 7 (було 5); інвестиційна, наукова та інноваційна діяльність – 22 (25); державні фінанси – 24 (23); споживчий ринок – 7 (21); населення та ринок праці – 23 (25); житлово-комунальне господарство – 10 (18) та ін.
На завершення Наталія Старікова зауважила:
– Наше тринадцяте місце не може нас задовольнити. Враховуючи потенціал черкаської родючої землі та працьовитість людей, ми повинні бути як мінімум у десятці найкращих. Необхідно вжити всіх можливих заходів щодо поліпшення ситуації в країні й області задля виконання Програми та добробуту наших громадян.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x