Стан води в кранах Черкащини покращився

Стан води в кранах Черкащини покращився

Якість питної води централізованого водопостачання покращилась. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі Черкаської ОДА.

Про це свідчать результати державного санітарно-епідеміологічного нагляду, оприлюднені на координаційній нараді облдержадміністрації начальником Головного управління Держсанепідслужби в області Вірою Чиж.

– Питома вага проб, що мають відхилення від гігієнічних вимог за мікробіологічними показниками, зменшилась з 4,8 % за 5 місяців 2013 року до 0,8 % за 5 місяців 2014 року, – констатувала Віра Григорівна. – Проте у загальному показнику маємо гіршу якість питної води в Уманському та Драбівському районах, де питома вага нестандартних проб вища середньообласних у 1,5-2,5 рази.

Що стосується сільських водогонів, то тут показники якості води викликають серйозну стурбованість. Основними причинами їх відмінності від показників води в комунальних водогонах є незадовільний санітарно-технічний стан мереж, які майже капітально не ремонтуються через відсутність ефективного власника, спеціалізованих служб експлуатації водопровідно-каналізаційного господарства, виробничого лабораторного контролю якості води.

Змінити ситуацію може передача водогонів у власність органів місцевого самоврядування, для цього навіть існує законодавча база – Закон України від 15.12.1999 № 1294-XIV «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності». Але процес йде вкрай повільно.

– На сьогодні ця робота проведена щодо 47 % сільських водогонів. Водночас, у Христинівському районі така діяльність взагалі не проводилась, у Чорнобаївському районі передано на баланс органів місцевого самоврядування лише два водогони з 33, – зазначає Віра Чіж.

Що стосується питної води у джерелах нецентралізованого водопостачання (криниць, свердловин тощо), якими користується переважна більшість сільського населення, не відповідають гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками 2,2 % проб.

Залишається актуальною і проблема забруднення криничної води нітратами. Так, за результатами проведених санепідслужбою області лабораторних досліджень впродовж 5 місяців 2014 року встановлено, що 35,6 % проб криниць Черкащини мають перевищення гранично допустимої концентрації нітратів (50 мг/дм3) у 1,5-4 рази. Найбільш забруднена хімікатами вода у м. Сміла (79 % проб з відхиленнями від норми), Городищенському районі – 57 %, Смілянському районі – 55 %, Корсунь-Шевченківському районі – 53 %.

За пропозицією голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка та голови обласної ради Валентини Коваленко, розгляд питання покращення якості питної води вирішено винести на сесію обласної ради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x