Як вижити при підвищенні тарифів і цін на житлово-комунальні послуги

Як вижити при підвищенні тарифів і цін на житлово-комунальні послуги

1 червня – збільшились в основному на 30% тарифи на електроенергію для населення в Україні.
1 липня – тарифи й ціни на житлово-комунальні послуги зросли: на водопостачання –орієнтовно на 73–79 відсотків (залежно від того, чи включено в тариф підігрів рушникосушок).
1 серпня – зросте тариф і на централізоване опалення для населення на 29–35 відсотків.
Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

За словами заступника начальника відділу економічного аналізу, прогнозування і тарифікаційної політики Наталії Голік, підвищення вартості житлово-комунальних послуг відбувається лише внаслідок дії зовнішніх економічних чинників, які не залежать від підприємств, що надають ці послуги, а саме: підвищення ціни на матеріали, енергоносії (природний газ, електроенергія), запасні частини, паливно-мастильні матеріали, зростання рівня мінімальної заробітної плати, регулятором яких є держава.

За прогнозними розрахунками Мінрегіону, в середньому по Україні вартість житлово-комунальних послуг при проживанні середньостатистичної сім’ї в 1 -кімантій квартирі становитиме близько 367 гривень (зростання на 70 грн або 22,7%), у 2-кімнатній – 721 гривня (зростання на 136 гривень або 22,7), у 3-кімнатній – 945 гривень (зростання на 178 грн або 22,8%).

Усвідомлюючи всю відповідальність за перегляд тарифів, Уряд передбачив ряд заходів щодо посилення соціального захисту в умовах подорожчання житлово-комунальних послуг. Семен Радченко, заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА зазначив, що в зв’язку з підвищенням тарифів в Україні запроваджено компенсацію додаткових витрат на їх оплату. Право на компенсацію матимуть сім’ї з сукупним доходом, меншим за прожитковий мінімум для цієї сім’ї. Щоб отримати компенсацію, потрібно подати в управління соцзахисту населення за місцем реєстрації такі документи: заяву довільної форми, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, довідку про доходи членів сім’ї, згоду на обробку персональних даних, що надані особою для отримання компенсації.

Розмір компенсації становитиме різницю між вартістю комунальних послуг після підвищення цін та тарифів і вартістю компослуг до моменту підвищення. Розрахунок щомісячної компенсації здійснює управління соцзахисту населення й перераховує її на рахунок заявника на підприємстві, що надає послуги. Інформація заявникові про призначення йому компенсації, її розмір та термін дії надається управлінням соцзахисту.

У той же час голова федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко підкреслив, що звернення громадян до профспілкових органів свідчать про їх стурбованість різким зростанням вартості енергоносіїв та житлово-комунальних послуг. На його думку, у державі відсутня прозорість формування тарифів, у тому числі й споживання вітчизняного природного газу для населення. Адже комунальні, газовидобувні та газотранспортні компанії, які видобувають в Україні дешевий газ, отримують високі прибутки.
Також Петро Васильович зазначив, що профспілки розуміють необхідність приведення цін на енергоносії до економічно-обгрунтованого рівня:

«Чому в умовах низького рівня заробітних плат та пенсій українці мають купувати власний газ за завищеними цінами? Важко зрозуміти мотивацію уряду щодо підвищення тарифів на електроенергію при надлишковому її виробництві.
Як для Черкаської області, сьогодні гостро стоїть проблема зайнятості населення працездатного віку. Адже офіційно працевлаштованими є тільки 275 тис осіб, в галузях реальної економіки працює всього 163 тис черкащан, а 102 тис осіб отримують зарплату з бюджету. За рівнем заробітної плати ми відстаємо від середньої в Україні, так за січень-травень поточного року цей показник в області становить всього 2641 грн, а в державі 3398 грн.
Необхідна реформа оплати праці, підвищення соціальних стандартів, перегляду цінової політики, удосконалення системи соціального захисту населення. Час вимагає згуртованості суспільства та оперативності прийняття управлінських рішень на національному та місцевому рівнях. Велика загроза, що осінній «комунальний майдан» може перекреслити всі сподівання українців на побудову справедливої соціальної держави».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x