В ОДА обговорили створення Національного парку в Холодному Яру

В ОДА обговорили створення Національного парку в Холодному Яру

В обласній державній адміністрації на черговому засіданні, яке провів заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль, обговорили тему створення Національного природного парку в Холодноярському лісничому масиві. Зокрема, цього разу учасники поінформували про результати роботи, які вже напрацьовано, та окреслили наступні кроки, зваживши всі позитивні сторони та ризики. Про це «Новій Добі» повідомили в ОДА.

Так, директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валерій Вишиваний повідомив, що нещодавно за участю ініціативної групи зі створення на території лісового масиву Національного природного парку в складі представників відповідних установ, заповідників та громадськості відбулася робоча зустріч, в ході якої розпочато роботи зі збору вихідних даних для обчислення потреби в коштах.
За результатами робочої зустрічі розроблено варіант створення Національного природного парку орієнтовною площею 12 тис га, розмір заповідної зони – близько 2,5 тис га, 3,5 тис га – з вилученням, зона рекреації – 7 тис га.
За попередніми розрахунками, наданими Мінприроди України, що підтримує ініціативу створення Парку, запропоновано:

– штатний розпис із кількістю посад 55 працівників.
– видатки на створення та утримання Парку за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету 4,307 млн грн., з них на оплату праці та нарахування на неї – 2,083 млн грн.
Перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда в ході засідання наголосив, що необхідно вирішити, яким чином здійснювати лісогосподарські роботи в умовах заповідних територій парку, удосконалити механізм надання лімітів на їх проведення, домовитися з користувачами мисливських угідь тощо. Не оминули й питання приналежності території Мотронинського монастиря.

У свою чергу, викладач кафедри екології та агробіології Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Олександр Спрягайло зазначив, що із запланованих 12 тис га парку, заповідна територія базуватиметься в межах 3-3,5 тисяч. Парк буде поділено на зони, тому лісники зможуть використовувати й надалі ліси за своїми потребами, проте на відведених для цього територіях. Щодо монастиря, його територія залишиться без вилучення, адже важливим аспектом створення парку є збереження історико-культурної спадщини регіону. А щоб дійти компромісу з лісівниками, запропоновано створити в Національному парку Агентство лісових ресурсів.
Між тим, представник ГО Станиця Черкаси пласт – НСОУ Данило Майоров нагадав усім присутнім про те, що за угодою з Євросоюзом, ми маємо довести площу заповідних територій до 10 тис га, тож створення такого парку дозволить реалізувати ці показники. Більше того, начальник відділу розвитку туризму та іміджевої діяльності Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків облдержадміністрації Анастасія Скрипченко наголосила, що створення парку є важливим кроком для розвитку в області туризму, зокрема й сільського, а також дасть змогу забезпечити охорону та догляд за місцями, які постійно відвідують туристи. Вона зазначила, що в області розроблена комплексна довгострокова Програма розвитку туризму Черкаської області на 2012-2020 роки, в межах якої виокремлено проект «Чигиринщина туристична». Тож, було б доречно внести певні зміни та доопрацювати саме її. Окрім того, Анастасія Іванівна запропонувала відвідати один із успішно діючих нині парків такого типу, щоб перейняти позитивний досвід. Приміром, це може бути Шацький національний природний парк на Волині.

По завершенню наради заступник голови Віталій Коваль дав доручення доопрацювати кошторисний проект національного природного парку, використовуючи картографічні матеріали з показом пропонованої території та функціональних зон. Також Віталій Володимирович дав завдання доопрацювати проект обласної програми розвитку туризму, внести зміни та пропозиції, щоб подати її на розгляд сесії обласної ради та розробити склад делегації за участю сільських голів з метою поїздки до одного з парків України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x