У Свидівському лісництві проходитиме санітарна вирубка лісу

У Свидівському лісництві проходитиме санітарна вирубка лісу

У Свидівському лісництві Черкаського лісгоспу понад трасою Черкаси-Канів всихають соснові насадження. Причини такого негативного процесу – різні, проте, на жаль, ані лісівники, ані будь-хто інший не можуть їх зупинити. Нещодавно в кварталі 50 Свидівського лісництва було проведено лісопатологічне обстеження виділів 8, 10, 11, 12, 13, 14, 17 комісією у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів управління та лісгоспу. Ними встановлено, що на загальній площі в 5,4 гектара всихаючі сосни та сухостій становлять 80%, а повнота життєздатних дерев нижча за критичну. Тож відповідно до Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою Кабінету міністрів №555 від 27 липня 1995 року, вибіркова санітарна рубка в цій частині лісу є недоцільною. Тому готуються документи на видачу дозволу Черкаському лісгоспу для проведення суцільної санітарної рубки у вищезазначених виділах. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Головні причини всихання та масового ослаблення соснового лісу – глобальна зміна кліматичних умов, загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух. Крім того, до всихання сосон призвело заселення їх крон омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення або ж загибелі деревостану. Сильно ослаблені дерева заселені стовбуровими шкідниками – це ще одна причина загибелі насаджень.

В березні цього року в кварталі 50 понад трасою на Канів здійснювалася суцільна санітарна вирубка лісу з цих самих причин. Як розповів директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт, на зрубах вже висаджені лісові культури, і, зокрема, разом з громадськістю там створили Шевченків бір – ліс, приурочений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Ще тоді, навесні, насадження у обстежених нині виділах, які знаходяться поряд зі зрубаними ділянками, відзначалися недостатнім рівнем біологічної стійкості. Минуло кілька місяців – і знову лісівники змушені рубати сухі восьмидесятирічні та дев’яносторічні сосни.

Вирубка лісу на вищевказаних ділянках буде здійснена згідно з оформленими лісорубними квитками, законно та відповідно до діючого законодавства. На жаль, іншого способу очистити ділянки від хворого та всохлого лісу немає, проте вже восени на зрубах будуть створені нові стійкі насадження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x