«Чоловік вісім років працював водієм міського пасажирського транспорту (автобус) та п’ять років і чотири місяці – за Списком №2. Чи має він право на зниження пенсійного віку?»

Положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років. Положення Закону тлумачить Наталія Сергієнко, заступник начальника управління ПФУ в м. Черкасах.

Закон передбачає, що водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв, мають право на пенсію:

– чоловіки – після досягнення ними 55 років і зі стажем роботи 25 років, у тому числі на такій роботі не менш, як 12 років і шість місяців;

– жінки – після досягнення ними 50 років і зі стажем роботи 20 років, у тому числі на такій роботі не менш, як 10 років.

Чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах у шкідливих і важких умовах праці, – за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад, мають право на пенсію після досягнення 55 років і зі стажем роботи не менш, як 25 років, із них не менш, як 12 років і шість місяців на зазначених роботах.

Чоловікам, які мають не менш, як половину стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням віку на один рік за кожні 2 роки і шість місяців такої роботи.

Статтею 56 Закону передбачено, що під час призначення пенсій на пільгових умовах, відповідно до ст. 13 і 14, та пенсій за вислугу років, відповідно до ст. 55 Закону, здійснюється взаємне зарахування періодів роботи, передбачених цими статтями, за умови, що такі роботи дають право на пенсію на аналогічних або більш пільгових умовах.

Робота за Списком №2 в такому разі є більш пільговою (передбачає право на пропорційне зниження пенсійного віку), тому п’ять років і чотири місяці за Списком №2 буде зараховано до пільгового стажу водія міського пасажирського транспорту. У результаті пільговий стаж становитиме 13 років 4 місяці.
Тобто, за умови документального підтвердження пільгового стажу та 25 років стажу роботи, чоловік матиме право на пенсію за досягненні ним 55-річного віку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x