У Чигирині обговорили майбутні реформи

У Чигирині обговорили майбутні реформи

Ознайомлення громадськості зі змінами до Конституції України та Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні відбулося 22 липня в залі засідань Будинку рад на черговому засіданні Чигиринської районної Народної Ради. Про це “Новій Добі” повідомили в Чигиринській РДА.

Участь у засіданні взяли голова райдержадміністрації Олександр Діскант, заступник голови районної ради Тетяна Кучеренко, прокурор Чигиринського району Володимир Кривенко, начальник районного управління юстиції Наталія Мірошник, секретар міської ради Ольга Фесуненко, члени громадського об’єднання «Чигиринська районна Народна Рада».

Начальник районного управління юстиції Наталія Мірошник, виступаючи перед аудиторією, зазначила, що останнім часом у суспільстві все більше обговорюється питання про розширення прав місцевих громад та запровадження реформи місцевого самоврядування, органи якого на сьогодні через недостатнє матеріально-фінансове, організаційне та правове підґрунтя не мають змоги у повній мірі виконувати свої повноваження та задовольняти потреби людей.

Наталя Мірошник зауважила, що у 2013 році у районі пройшло обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, основні положення якої розглядалися на засіданнях колегії райдержадміністрації, сесіях районної та сільських рад. Після обговорення були підготовлені пропозиції щодо вдосконалення цього документу, суть якого полягає у розмежуванні повноважень в системі органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на різних рівнях.

1 квітня 2014 року Кабінетом Міністрів прийняте розпорядження про схвалення цієї Концепції. Та оскільки формування влади у нашій країні закріплено в Конституції України, то при будь-якому її реформуванні до Основного закону теж повинні вноситися відповідні зміни. Саме тому начальник управління юстиції зупинилась на основних положеннях проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». Вона закликала усіх тих, у кого є власне бачення щодо запропонованих змін до Основного закону та реформ в органах самоврядування, проявити активність та надати пропозиції – «конкретні, предметні, конструктивні».

– Будь які реформи не здійснюються заради реформ, вони здійснюються для покращення життя людей. А міжнародний досвід доводить, що в усіх країнах, де успішно відбувся процес децентралізації влади, реформа місцевого самоврядування стане початком системних змін в соціально-економічному та політичному житті громади, – зауважила Наталія Миколаївна.

Учасникам засідання запропоновано також взяти активну участь у громадському обговоренні даних питань, що проходить на території району. Свої пропозиції можна надати до районного управління юстиції, до районної державної адміністрації, до районної ради, які в свою чергу узагальнюватимуть їх і через відповідні структурні підрозділи облдержадміністрації передадуть на розгляд Верховної Ради, Кабінету Міністрів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x