Оголошуємо війну комарам

Оголошуємо війну комарам

Дощі, які пройшли над областю, не стільки змочили землю, як утворили або обновили багато невеличких природних водойм. Ці природні «ванни» з теплою водою – ідеальне місце для розмноження комарів. Тому саме зараз варто пригадати основні способи боротьби з цими маленькими «хижаками». Розповідає власний кореспондент \”Нової Доби\”.

Що продають магазинах
На сучасному ринку області можна знайти величезну кількість засобів боротьби з комарами: від звичних до екзотичних і не зовсім зрозумілих для звичайного споживача. Не завадить ознайомитися з основними з них.
– Найпопулярнішими засобами, які можна знайти в продажу, є репеленти, – говорить продавець на Центральному ринку Черкас Галина Вікторівна. – Це аерозолі або креми, що наносяться на одяг або безпосередньо на шкіру. Такі засоби не вбивають, а лише відлякують комах. На відміну від більшості інших засобів, ці досить безпечні, якщо не контактують зі слизовими оболонками людини. Щоправда, потрапляння діючої речовини в очі чи в рот може призвести до легкого отруєння або алергії.
Наступним за популярністю, за словами продавця, є електричний фумігатор. Він являє собою прилад, що живиться від електричної енергії. Великі стаціонарні фумігатори вмикаються в розетку, менші і переносні потребують батарейок або акумуляторів. Принцип дії практично всіх фумігаторів однаковий: усередині апарата у вигляді рідини чи просякнутої нею пластини міститься інсектицид; електроприлад нагріває речовину й випаровує її. У результаті на певній території всі комарі гинуть.

Піроспіраль за принципом дії схожа на фумігатор, але щоб «увімкнути» її, знадобиться не розетка, а сірник. Техніка безпеки використання таких засобів дозволяє запалювати їх лише на природі. Як і електрофумігатори, спіралі не рекомендують використовувати там, де є вагітні, жінки, які годують груддю, та діти віком до 5 років.
Менш поширеними (переважно через досить пристойну вартість) є ультразвукові засоби для відлякування кусючих комах. Це можуть бути як великі пристрої, так і засоби, що не більші брелока для ключів. У ввімкненому стані ці ультразвукові засоби видають звук, що імітує писк комариних самців. А запліднені самки (саме вони й п’ють кров) не витримують цього звуку й тікають. Вважається, що ультразвук такої низької інтенсивності на людину не впливає, але достеменно цього питання ніхто не досліджував.
Антимоскітна лампа – найбезпечніший для людини і смертельний для комах пристрій. Невелика лампа, що світить ультрафіолетовим промінням, надзвичайно приваблива для комарів. Підлітаючи до неї, вони потрапляють на сітку, по якій проходить електричний струм, і згорають. Єдиним недоліком такого пристрою є ціна, яка доходить до півтисячі гривень.

Зі скарбниці народної мудрості
Якщо здорові люди ще можуть обирати між перспективою бути покусаними комарами чи погодитись на незначну шкоду своєму здоров’ю від хімічних препаратів, то деяким хворим хімія просто протипоказана. Єдиним захистом від маленьких кровопивць можуть стати народні засоби боротьби, яких існує досить-таки чимало.
* Комарі не витримують запаху гвоздики, розмарину, чайного дерева, кедра та базиліка. Кілька крапель будь-якої з цих олій розведіть водою у співвідношенні 1:5 та змастіть відкриті ділянки тіла. Але перед цим обов’язково потрібно зробити пробу на зап’ястку, щоб переконатися, що олія не спричинить алергії.
* Змішати 50 г соняшникової олії, 30 крапель олії чайного дерева та 5 крапель гвоздичної олії. Таким натуральним репелентом можна змащувати навіть шкіру малюків.
* Узяти кілька сухих гвоздичок (приправа), залити склянкою води і прокип’ятити 15 хв. 10 крапель відвару змішати з будь-яким дитячим кремом та змастити відкриті ділянки тіла.
* Вазон з базиліком, виставлений на вікно, діє як природний фумігатор.
* Натягніть на кватирку антимоскітну сітку і змастіть її тонким шаром бальзаму «Зірочка» або якимось репелентом.
* У давнину для відлякування комарів і інших комах-кровососів застосовували відвар коріння пирію – одного з найпоширеніших бур’янів.
* Посадіть під вікнами будинку бузину або грядку томатів. Свіжі гілки бузини відлякують комарів так само, як і запах листя томатів.
* Якщо вирішили посидіти на природі, закип’ятіть самовар на соснових чи ялинових шишках або киньте в багаття злегка просушену хвою ялівцю.
* Жодна комаха не доторкнеться до обличчя, якщо вмиватися відваром із коріння полину. Приготувати його просто: жменю порубаних коренів заливають 1,5 л води, доводять до кипіння і настоюють.
* Раніше в народі вірили, що комарі терпіти не можуть жовтого кольору. Звісно, такий спосіб захисту для сучасної людини здається досить сумнівним, але спробувати можна. Виїжджаючи на дачу, в ліс або на річку, підшукайте собі одяг відповідного забарвлення.

Якщо профілактика не допомогла
Звісно, дорослій людині укус одного чи навіть десятка комарів навряд чи зашкодить, але неприємний свербіж нагадуватиме про «програну битву» ще протягом кількох днів. Особливо сильно страждають від укусів маленькі діти. Вони розчухують пошкоджені місця і навіть можуть занести в ранки інфекцію. Звісно, той, хто не знає, як нейтралізувати комарину отруту й наслідки її дії в організмі, змушений просто терпіти. Та, на щастя, це не єдиний спосіб.
* Протерти місце укусу розчином соди (0,5 ч. л. соди на 1 скл. води) або розрізаною навпіл цибулиною.
* Свербіж від укусу можна зняти розчином нашатирного спирту (розвести спирт пополам з водою).
* Нейтралізувати отруту можна спиртовою настоянкою календули. Бажано зробити це відразу після укусу.
* Якщо укусів багато, візьміть порівну шишок хмелю, траву череди та квіти ромашки, залийте 0,5 л окропу і дайте настоятись півгодини. Марлю змочити у відварі і прикласти на 5 – 10 хв. до місця укусу.
* Змішати 1 ст. л. спирту (або 2 ст. л. горілки), 1 ст. л. оцту, 1 ч. л. солі й 1 скл. теплої кип’яченої води. Розчином можна змочувати місця укусів, крім ділянок тіла з дуже ніжною шкірою: обличчя, статеві органи тощо.
* Від наслідків укусу комах дієво позбавляє сік цитрусових. Ним потрібно просто протерти ранку.
* Уже майже народним засобом став добре перевірений роками бальзам «Зірочка». До речі, він не лише має здатність знімати запалення і набряк, а й відлякує комарів.
* Сік м’яти має знеболювальну, протизапальну і протисудомну дії і теж допомагає при укусах різних комах. Ним треба змащувати ужалені або укушені місця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x